Uprizorenje romana Lade Vukić “Specijalna Potreba”

Sutra će se u maloj dvorani HNK Zadar s početkom u 20 sati prikazati predstava Specijalne potreba, kazališno uprizorenje najboljeg romana VBZ-a i Tisak Medije u 2016. zadarske autorice Lade Vukić, u režiji i dramatizaciji Žane Bumber te u izvedbi Glumačke radionice HNK Zadar.  Igraju: Leon Cerić, Daniela Bjelanović, Mimi Zadarski, Danijela Berišić Antić, Filip Panza i Ante Dujić.

“Specijalne potreba” je roman koji afirmira ono nešto autentično ljudsko u nama. Hrabar i potresan tekst koji je tako napisan da čitajući ga, postajemo bolji ljudi.”

– Volim knjige kroz koje progovara dijete. Zato što djeca vide srcem, a ne očima. Emil Vidić je protagonist ovog hrabro i plemenito napisanog romana. Iako je još mali dječak, od svega 10 godina, on ima veliko srce. On je dijete s posebnim potrebama. Ima selektivni mutizam (poremećaj govorne komunikacije) i hendikep s nogom…ali ima i čudesan sluh. Čuje sve ono što “normalni ljudi” ne čuju. Čuje i ono što ne želi čuti. Čuje kad netko laže ili kad je žena trudna. Čuje gluhoću svijeta koji ga okružuje. Zbog toga je drugačiji i zbog toga mu okolina nije sklona. Živi sam s majkom u unajmljenom stanu u “nekom gradu” u Dalmaciji. Živi tu negdje među nama i ima specijalnu potrebu za ljubavlju, kaže Žana Bumber te dodaje:

– Predstava se bavi poticanjem razumijevanja i empatije prema drugačijima, osobama s invaliditetom i starijim osobama koje su prepuštene same sebi. Progovara o temama obiteljskog nasilja, nemogućnosti zaposlenja, uniformiranog školstva i samohranog roditeljstva u svrhu senzibiliziranosti i edukacije. Velika nam je želja potaknuti ljubav prema čitanju, posebno kod djece.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...