Uranija traži hitan povratak Ledenka na posao, ako ne idu na sud u Strasbourg!

U ime Ante Ledenka, mladića iz Vukšića koji je nakon što mu je dijagnosticirana teška autoimuna bolest dobio otkaz u šibenskom TLM-u, danas se s direktoricom Impola TLM Marijanom Lažetom sastao sindikalni predstavnik Vedran Uranija.

Sjetimo, Ledenko je gotovo 10 godina radio kao ljevač u spomenutoj firmi. Zbog čestih bolovanja (osim Chronove bolesti dijagnosticirana mu je i fibroza pluća te srčana miokardiopatija) doživljava mobing na radnom mjestu, a potom mu se uručuje i otkaz.

Firma ignorira rješenje HZZMO po kojem mu se mora osigurati radno mjesto prema preostaloj radnoj sposobnosti.

U međuvremenu, posrnuli TLM Aluminium preuzela je slovenska tvrtka Impo, pokrenula proizvodnju i na posao s burze rada vratila oko 400 radnika. Ne i Ledenka koji je od strane bivše uprave bio nepravedno i nezakonski ignoriran.

Tražili smo da ga vrate na posao, jer za to danas postoje svi uvjeti. To se nije dogodilo, iako hrvatski propisi i međunarodne konvencije nalažu da se radnike koji su oboljeli prioritetno vrati na posao. Ante je računalni operater, više nije u stanju raditi u skladištu i valjaonici, ali kao educiran i radno sposoban čovjek bez problema može obavljati uredski posao, kaže Uranija koji je isto danas kazao direktorici Marijani Lažeti.

Ona ih je pak uputila stečajnom upravitelju Branku Moriću uz obrazloženje kako sama nema ovlasti vratiti nekoga na posao.

Moriću ćemo se obratiti sutra, a zatim idemo u Sloveniju kod predsjednika Upravnog odbora Jerneja Čokla. Nećemo odustati, uostalom postoji i Međunarodni sud pravde u Strasbourgu koji štiti elementarna ljudska i radna prava, zaključuje Uranija.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...