Veliki intervju Tonija Filipija: “Russo mi je bio boksački uzor, a sada sam ga pobijedio!”

Sjajni mladi hrvatski boksač Toni Filipi u dvoboju protiv Italia Thundera ostvario je najveću pobjedu u karijeri. Malo tko mu je davao šanse protiv osvajača olimpijskih medalja i višestrukog svjetskog i europskog prvaka Clementea Russoa…

Jesu li se slegli dojmovi nakon najveće pobjede u karijeri protiv talijanskog veterana i boksačke ikone Clementea Russona? Kako danas gledaš na meč i trijumf u Italiji, je li on sada dodatno dobio težinu iz današnje perspektive?

“Da, mogu reći da su se dojmovi već slegli. Taj mi je meč pokazao da se moj trud i sve što sam ulagao do sada isplati. Također mi je dao motivacije da nastavim raditi dalje još jače, kako bih bio najbolji. Pobijediti tako renoniranog protivnika je velika stvar.”

S obzirom da je poznato da u amaterskom boksu znaju suci gurati domaće boksače jesi li se na koncu bojao za konačni ishod dok si čekao odluku?

“Istina. U amaterskom boksu ima jako puno guranja svojih boraca. Posebno je to slučaj kada govorimo o domaćem terenu. Prije meča me bilo malo strah da bih mogao biti zakinut, ali vjerujem da sam tijekom dvoboja pokazao da sam bio dosta bolji od svog protivnika. Odradio sam odličan posao. Tako da se u samom trenutku kada sam čekao odluku i nisam toliko bojao za ishod.”

Kakav je Russo bio u meču u odnosu na ono što si očekivao od bivšeg osvajača svjetskih i olimpijskih medalja kada bi ga morao opisati u nekoliko rečenica? Kako si doživio prvi put u karijeri boksati pet rundi?

“Russo je prije svega jako iskusan, a to iskustvo demonstrira u svakom meču. On je tijekom karijere odboksao baš sa svim poznatim boksačima svoje kategorije tako da nije lagan zadatak ući u ring s njim. Ono najbitnije je bilo posložiti u vlastitoj glavi da ja to mogu i uspjeti tijekom dvoboja dati sve od sebe demonstrirajući pritom što sam sve naučio do sada.”

“Što se tiče boksanja na pet rundu, mogu reći da mi je bilo odlično. Čak mi pet rundi više paše jer imaš više vremena pokazati što znaš. Imaš dovoljno vremena isprobati neke stvari i proučavati protivnika tijekom samog dvoboja.”

Hrvatska WSB momčad je na koncu poražena iako smo mogli i slaviti da je bilo malo više sreće i sudačke volje. Kako si vidio ostale mečeve svojih kolega?

“Istina, nedostajalo je malo sreće, ali ja sam ukupno vrlo zadovoljan sa svojom momčadi i ostvarenim rezultatom. Pokazali smo već u prvom kolu da se možemo nositi s najboljima. Nažalost, nisam imao priliku pratiti mečeve svojih kolega iz tima jer sam bio u svlačionici. Dok su oni boksali, meni su se zamatale ruke i morao sam se zagrijavati.”

16. veljače vas već čeka sljedeći meč u WSB ligi. Jeste li već analizirali British Lionheartse i kakve šanse naši Vitezovi imaju u tom dvoboju?

“16. veljače nas čeka drugo kolo, no tada boksaju druge kategorije. Mene očekuje sljedeći meč tek 2. ožujka u srazu s France Fighting Roostersima. Stoga nisam siguran tko će sve boksati protiv British Lionheartsa. No, svojoj momčadi želim sve najbolji, najbitnije je da daju sve od sebe.”

Najavio si da bi 2020. volio odraditi Olimpijske igre u Tokiju, a onda otići u profesionalce. Kako komentiraš posljednje najave MOO-a da bi boks mogao izostati s OI zbog kriminalnog suđenja u Rio de Janeiru i ljudi koji vode AIBA-u?

“Vjerujem da je nastup na Olimpijskim igrama želja svih amaterskih sportaša. U amaterskom sportu osvojiti neku od olimpijskih medalja je najveće moguće ostvarenje. Niti ja nisam iznimka i meni je to najveća želja u ovom trentku. Ne znam što bih rekao na zabranu, osim da bi to bila katastrofa za boks, ako bi se stvarno ostvarilo.”

Iako uvjeti u hrvatskom boksu nisu bajni, nekako se to uvijek izvuče i uvijek se ostvaruju sjajni uspjesi. Na svakom velikom natjecanju osvojimo neku medalju, sada imamo i WSB momčad. Kakva je budućnost hrvatskog boksa i što treba učiniti da budemo još bolji?

“Nadam se da će uvijek biti uspjeha i medalja u boksu. Ne znam kakvi su uvjeti u drugim klubovima, ali meni je u Gladijatoru stvarno odlično. Svi se držimo zajedno, funkcioniramo po principu: svi za jednoga, jedan za sve! Hvala dečkima na tome i svima koji pomažu klubu. Mislim da je primjetno kako se posljednjih godina dože boks u Hrvatskoj. Od nastupa u Regionalnoj ligi, pa sve do WSB momčadi što nitko nije očekivao. Savez se također trudi i vjerujem da hrvatski boks čeka svjetla budućnost.”

Koji su tvoji boksački uzori? Kada razmišljaš o vlastitom boksu, kojem svjetski poznatom boksaču najviše ličiš ili bi stilski najviše volio ličiti?

“Za sada nemam nekog posebnog uzora. Najdraži boksač mi je Mike Tyson, koji je iz ničega, doslovno s ulice, iz popravnog doma, stigao do svjetskog trona i postao je jedan od najboljih boksača u povijesti. Kada govorimo o stilu, ja proučavam sve boksače pa uzmem ono što mi se najviše svidi. Trenutačno mi se jako sviđa kako boksa Usyk. On posjeduje jako dobru tehniku, njegov boks izgleda tako lagano. Kada sam tek počeo trenirati pratio sam i Russoa, a sada sam imao čast boksati s njim i pobijediti ga.”, piše FightSite.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...