financira europa

Vrtići u Hrvatskoj od jeseni će raditi u dvije smjene, do 21 sat!

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Vrtići u Hrvatskoj od jeseni će raditi u dvije smjene. Oni koji to budu htjeli. Tri ministarstva rade na ovom projektu kojim će se zaposliti dodatnih 700 odgajateljica i odgajatelja te dodatnog osoblja u vrtićima u Hrvatskoj, a financirat će se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je o iznosu oko 300 milijuna kuna.

“Razgovarajući o odnosu privatnog i poslovnog života žena i muškaraca, odlučili smo se na tu demografsku mjeru kako bismo radno vrijeme vrtića bolje uskladili s radnim vremenima brojnih roditelja, odnosno uveli dvosmjenski rad.

Potaknuti iskustvom u provedbi programa “Zaželi”, u sklopu kojega se žene, posredstvom lokalnih organizacija i gradova, povezuju s tržištem rada, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zajedno pripremaju ovaj projekt.”, stoji u odgovoru Ministarstva rada za Index.

O ožujka kreću natječaji

U tijeku je, navode, razrada natječajne dokumentacije, a očekuju da će se natječaj otvoriti u ožujku. Na njemu će se moći prijaviti općine i gradovi u partnerstvu s vrtićima u kojima postoji potreba za popodnevnu smjenu.

“Svi detalji oko dvosmjenskog rada vrtića se još utvrđuju, u tijeku su razgovori sa strukom, a dijete u vrtiću neovisno o dvosmjenskom radu neće moći provesti više od deset sati sukladno pedagoškom standardu. Dodatno osoblje u vrtićima trebalo bi biti zaposleno s početkom nove pedagoške godine”, navode u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Dugogodišnja odgajateljica i predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić smatra kako je ideja o dvosmjenskom radu dobro zamišljena, no treba vidjeti kako će se odvijati u praksi te hoće li navedena sredstva biti dostatna, piše Index.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar