Vrtići u Hrvatskoj od jeseni će raditi u dvije smjene, do 21 sat!

Vrtići u Hrvatskoj od jeseni će raditi u dvije smjene. Oni koji to budu htjeli. Tri ministarstva rade na ovom projektu kojim će se zaposliti dodatnih 700 odgajateljica i odgajatelja te dodatnog osoblja u vrtićima u Hrvatskoj, a financirat će se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je o iznosu oko 300 milijuna kuna.

“Razgovarajući o odnosu privatnog i poslovnog života žena i muškaraca, odlučili smo se na tu demografsku mjeru kako bismo radno vrijeme vrtića bolje uskladili s radnim vremenima brojnih roditelja, odnosno uveli dvosmjenski rad.

Potaknuti iskustvom u provedbi programa “Zaželi”, u sklopu kojega se žene, posredstvom lokalnih organizacija i gradova, povezuju s tržištem rada, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zajedno pripremaju ovaj projekt.”, stoji u odgovoru Ministarstva rada za Index.

O ožujka kreću natječaji

U tijeku je, navode, razrada natječajne dokumentacije, a očekuju da će se natječaj otvoriti u ožujku. Na njemu će se moći prijaviti općine i gradovi u partnerstvu s vrtićima u kojima postoji potreba za popodnevnu smjenu.

“Svi detalji oko dvosmjenskog rada vrtića se još utvrđuju, u tijeku su razgovori sa strukom, a dijete u vrtiću neovisno o dvosmjenskom radu neće moći provesti više od deset sati sukladno pedagoškom standardu. Dodatno osoblje u vrtićima trebalo bi biti zaposleno s početkom nove pedagoške godine”, navode u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Dugogodišnja odgajateljica i predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić smatra kako je ideja o dvosmjenskom radu dobro zamišljena, no treba vidjeti kako će se odvijati u praksi te hoće li navedena sredstva biti dostatna, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...