PRISTIGLA SAMO JEDNA PONUDA

Za koncesiju nad Gaženicom zainteresirana tvrtka s nizozemskom pozadinom i direktorom iz Besiktasa

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Na natječaj za davanje koncesije za upravljanje lukom Gaženicia na rok od 20 godina stigla je ponuda samo jedne tvrtke: Zadar International Port Operations d.o.o., kako stoji u priopćenju Lučke uprave Zadar. Osnivač ove tvrke je Global Ports Netherlands B.V. iz Nizozemske, a osobe ovlaštene za zastupanje su Arpak Demircan iz Besiktasa u Turskoj i Barbaros Hayrettin Özaka iz Zageba

U sljedećih dva mjeseca Lučka uprava Zadar, tj. Upravno vijeće će donijeti odluku o davanju koncesije ili o neprihvaćanju pristigle ponude i poništenju postupka a na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva sastavljenog od 7 članova koje obavlja pregled i ocjenu pristigle ponude.

Jedan od uvjeta natječaja je da Putnička luka Gaženica postane i matična luka za brodove na kružnim putovanjima. Matična luka znači da je riječ o ukrcajnoj luci za putnike i teret, a ne samo luka za dnevni tranzit brodova za kružna putovanja, što donosi novu vrijednost za čitavu destinaciju kao i mnoge multiplikativne efekte za ukupnu privredu Republike Hrvatske. Dakle, kada govorimo o matičnoj luci onda kruzerski gost nije samo kruzerski gost, on koristi domaću prometnu infrastrukturu i domaći lokalni smještaj jer u pravilu dolazi dan ili dva ranije – na taj način gosti ostaju duže i više troše u odnosu na destinacije koje samo obilaze. Dodajmo tome i činjenicu da prosječni turist na kruzeru ima iznadprosječnu platežnu moć što je također nemjerljivo veća korist za lokalnu zajednicu. Riječ je o projektu koji konkretno i direktno utječe na vanpansionsku potrošnju gostiju, a što je jedan od strateških ciljeva razvoja turizma u Hrvatskoj. Ovakav projekt omogućuje Zadru, županiji i Hrvatskoj da po prvi put neka hrvatska luka ima potrebnu infra i suprastrukturu za postati matičnom lukom za brodove na kružnim putovanjima.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar