Za koncesiju nad Gaženicom zainteresirana tvrtka s nizozemskom pozadinom i direktorom iz Besiktasa

Na natječaj za davanje koncesije za upravljanje lukom Gaženicia na rok od 20 godina stigla je ponuda samo jedne tvrtke: Zadar International Port Operations d.o.o., kako stoji u priopćenju Lučke uprave Zadar. Osnivač ove tvrke je Global Ports Netherlands B.V. iz Nizozemske, a osobe ovlaštene za zastupanje su Arpak Demircan iz Besiktasa u Turskoj i Barbaros Hayrettin Özaka iz Zageba

U sljedećih dva mjeseca Lučka uprava Zadar, tj. Upravno vijeće će donijeti odluku o davanju koncesije ili o neprihvaćanju pristigle ponude i poništenju postupka a na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva sastavljenog od 7 članova koje obavlja pregled i ocjenu pristigle ponude.

Jedan od uvjeta natječaja je da Putnička luka Gaženica postane i matična luka za brodove na kružnim putovanjima. Matična luka znači da je riječ o ukrcajnoj luci za putnike i teret, a ne samo luka za dnevni tranzit brodova za kružna putovanja, što donosi novu vrijednost za čitavu destinaciju kao i mnoge multiplikativne efekte za ukupnu privredu Republike Hrvatske. Dakle, kada govorimo o matičnoj luci onda kruzerski gost nije samo kruzerski gost, on koristi domaću prometnu infrastrukturu i domaći lokalni smještaj jer u pravilu dolazi dan ili dva ranije – na taj način gosti ostaju duže i više troše u odnosu na destinacije koje samo obilaze. Dodajmo tome i činjenicu da prosječni turist na kruzeru ima iznadprosječnu platežnu moć što je također nemjerljivo veća korist za lokalnu zajednicu. Riječ je o projektu koji konkretno i direktno utječe na vanpansionsku potrošnju gostiju, a što je jedan od strateških ciljeva razvoja turizma u Hrvatskoj. Ovakav projekt omogućuje Zadru, županiji i Hrvatskoj da po prvi put neka hrvatska luka ima potrebnu infra i suprastrukturu za postati matičnom lukom za brodove na kružnim putovanjima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...