Za vikend će nam dosađivati kiša, u ponedjeljak ponovno jaka bura

Minusa će i dalje biti gotovo diljem unutrašnjosti pa valja pripaziti na poledicu, a u prometu će zastoje stvarati i magla. Ne treba se iznenaditi ni povremenim mjestimičnim naletima kiše i snijega, već u petak u sjevernim kopnenim krajevima, za vikend i drugdje, osobito u nedjelju, kada će i na Jadranu kiša biti najčešća. Nakon kratkotrajnog slabljenja, u drugom dijelu nedjelje i u ponedjeljak ponovno će biti jake i olujne bure, ponegdje na udare vjerojatno i orkanske, kaže u vremenskoj prognozi HRT-a Zoran Vakula.

U petak hladno, maglovito, pa ponegdje slabe oborine

U istočnoj će Hrvatskoj petak biti promjenljivo oblačan, uz sunčana razdoblja najvjerojatnija sredinom dana, nakon česte magle i niskih oblaka, a prije novog zamjetnijeg naoblačenja, s kojim će ponegdje pasti malo kiše, gdjegod i snijega. Najniža temperatura između -5 i -2 °C, a najviša oko 6 °C, uz dugotrajniju maglu i samo oko 0 °C. I u središnjoj Hrvatskoj ista priča – hladno i maglovito jutro, pa barem djelomice sunčano, pa poslijepodne i navečer ponegdje malo kiše i snijega, osobito u Međimurju, Zagorju i Podravini, donosi tportal.hr.

U južnijim krajevima zamjetno više vedrine, osobito na Jadranu i u višem gorju, dok će u nizinama biti jutarnje magle i niskih oblaka. Osim smanjene vidljivosti, u prometu je nužan oprez i zbog niske temperature i moguće poledice, srećom – ne i zbog jakog vjetra. Najniža temperatura od -9 do -5 °C, uz more 1 do 6 °C, kao i poslijepodnevna u gorju, dok će na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre poslijepodne biti oko 11 °C.

U Dalmaciji i malo viša, uz pretežno sunčano vrijeme, ali nakon još jednog relativno hladnog jutra, ponegdje i najhladnijeg u ovome tjednu, u unutrašnjosti i maglovitog. Uz rijetko gdje umjerenu buru i tramontanu more će biti malo do umjereno valovito, a vidljivost izvrsna. Podjednako stabilno i relativno mirno bit će i na jugu Hrvatske, uz jutro malo hladnije od prosječnoga, ali za sredinu veljače ugodno toplo poslijepodne.

Vikend i početak novoga tjedna – promjenljivo, opet jaka i olujna bura

Na Jadranu od vikenda ponovno oblačnije, u subotu uz malo kiše uglavnom na sjevernom dijelu, u nedjelju i vjerojatno utorak gotovo posvuda, a u ponedjeljak većinom na jugu. Valja upozoriti na potkraj nedjelje i u ponedjeljak ponovno jaku i olujnu buru, ponegdje moguće i s orkanskim udarima.

U unutrašnjosti će potkraj tjedna i početkom novoga biti malo manje hladno nego do tada, ali uz više oblaka, te uz povremene nalete kiše, mjestimice i snijega, osobito u nedjeljno prijepodne, kada će zimskom ugođaju pridonositi i često umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar.

Ostatak veljače i početak ožujka – bez znatnije promjene

Većih promjena, u smislu naglih i dugotrajnih zatopljenja ili zahladnjenja i dalje nema na vidiku. Štoviše, velika je vjerojatnost da će veljača nastaviti dosadašnjim ritmom – uz povremene mjestimične oborine u malim količinama, te uz temperaturu većinom oko prosječne za ovo doba godine, gdjekad malo višu, gdjekad malo nižu. Pritom je zanimljivo primijetiti kako su se ostvarile srednjoročne prognoze za jutra u ovome tjednu u mnogim mjestima među najhladnijima ove zime, te najhladnija u ovoj godini, uz minuse gotovo diljem unutrašnjosti, pa i ponegdje uz more, osobito pri tlu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...