Zapaljivim sredstvima napadnuta zgrada „Sunset“ u vlasništvu Kristijana Kapovića

Jučer rano ujutro u samom centru Vira u dvorištu ispred obiteljske kuće 71-godišnjeg Viranina Ivice Žepine, bačena je zasad neodređenanaprava koja je prvo izazvala požar, a potom i višestruke eksplozije na njegovom parkiranom automobilu marke Audi koji je u svega nekoliko minuta u potpunosti izgorio. Kako su virski vatrogasci Toni Kapović i Zlatko Šitajpo dojavi o vatri stigli na požarište obiteljske kuće zasvega nekoliko minuta, izbjegnuta je katastrofa jer je plamen od zapaljivih koktela već dohvatio tendu i samu kuću. Ista takva naprava,najvjerojatnije od istog počinitelja i s istom zapaljivom tekućinom, bačena je koji minut ranije na ulazni dio kuće obitelji Žepina gdje se nalazi garaža, ali nije izazvala paljevinu ili eksploziju već uznemirenost i lavež psa koji je probudio ukućane – sina Antu i kćerku Paolu, pročelnicu Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo u Općini Vir. Upravo u ovoj činjenici pročelnica Žepina vidi mogući motiv napada:

„Ne znam što bi drugo moglo biti? Niti moj otac, a niti brat Ante, nisu konfliktne osobe ili u bilo kakvom sukobu s drugim ljudima. Moj je jedini grijeh što radim kao pročelnica u Općini Vir i provodim zakonom utvrđene odluke. Mogu samo pretpostaviti kako se radi o nečuvenom pritisku i zastrašivanju zbog neke odluke o uklanjanju objekata ili zbog aktualnog slučaja s gradnjom benzinske pumpe na Viru“, kaže Žepina. Da je riječ o mogućem „komunalnom motivu“ ukazuje i napad koji se dogodio samo nekoliko dana ranije, točnije u noći s nedjelje na ponedjeljak u 03:16, kada je potpuno istim načinom i zapaljivim sredstvima napadnuta apartmanska zgrada „Sunset“ u vlasništvu načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića. Prema dosad dostupnim informacijama, nepoznata je osoba bacila pet boca od pola litre s tekućinom koje su završile na vanjskom zidu zgrade neposredno uz same prozore. Očito su gađani sami prozori, no srećom, nisu pogođeni niti je došlo do paljevine.

„Ovo je prvi put da je osim mene napadnuta još jedna osoba iz sustava Općine Vir, a jedina poveznica između nas je benzinska pumpa za koju je izdana nezakonita građevinska dozvola, ili neka prijašnja odluka o uklanjanju bespravno sagrađenih objekata na čemu pročelnica Žepina radi. Riječ je o klasičnom slučaju zastrašivanja i zato apeliram na policiju da što prije pronađu počinitelja. Svi smo uznemireni zbog ovog napada“, kaže načelnik Kapović čija je obitelj i njihova imovina u posljednjih nekoliko godina u više navrata napadnuta i oštećivana, počevši od napada na njegovu suprugu do razbijanja obiteljske kuće i ugostiteljskog objekta u centru otoka.

Pročelnica Žepina posljednjih je mjeseci javno eksponirana zbog spomenutog slučaja benzinska pumpa na Viru, kada je u tri navrata s načelnikom Kapovićem, zamjenikom načelnika Antonijem Vučetićem i pročelnicom Katarinom Radović, na tiskovnim konferencijama obrazlagala zašto i kako Općina Vir štiti svoje interese ukazivanjem na utvrđene nezakonitosti izdavanja građevinske dozvole za gradnju benzinske pumpe.

Što je pravi motiv ovog očito povezanog dvostrukog napada na imovinu i živote ljudi, pokazat će policijska istraga koja je počela odmah u jutarnjim  satima. U zadarskoj policiji, dok traje istraga, ne žele davati nikakve informacije o ovim slučajevima, a povodom noćašnjeg napada na kuću pročelnice Žepine izdano je uobičajeno priopćenje za medije.

„Provedenim očevidom utvrđeno je da je požar na Audiju namjerno izazvan, a materijalna šteta je više desetaka tisuća kuna. Kriminalističko istraživanje ovog događaja je u tijeku, a protiv nepoznatog počinitelja Državnom odvjetništvu podnijeta je kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom“ – izvijestili su u PU Zadarskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...