Započeo 11. Tjedan psihologije; Od poligrafa u Laboratoriju do predavanja o psihotičnim pacijentima

Otvorenim danom Laboratorija Odjela za psihologiju (od 15 do 18 sati) i predavanjem “Jedno sasvim drugačije prijateljstvo – koliko je zdravo imati kućnog ljubimca“ (Studentski klub Božo Lerotić, 18 h) danas se nastavlja 11. Tjedan psihologije, što se na Sveučilištu u Zadru održava u razdoblju od 19. do 25. veljače 2018. godine.

Program je počeo jučer radionicom za učenike Gimnazije Vladimira Nazora, o(t)puštanjem emocija i svečanim otvaranjem na Sveučilištu u Zadru, te predavanjem “Koliko se braća i sestre vole i svađaju u pubertetu?” u Studentskom klubu Božo Lerotić. Posebno je zanimljiv bio performans ispred Sveučilišta, na kojem su studentice psihologije uz puštanje balona “otpuštale” negativne i pozitivne emocije.

Tjedan psihologije prvi put je organiziran 2008. godine u povodu 55. obljetnice Hrvatskog psihološkog društva, koje je pod tim nazivom ustrojeno 1991., ali je 1953. osnovana sekcija psihologa NR Hrvatske. Prvi predsjednik Rudi Supek inicirao je razmatranje ideje o predavanjima kojima bi se popularizirala psihologija, pa je to danas glavni cilj ove manifestacije.

– Ove godine Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru slavi 40 godina postojanja, što će se osim prigodnom svečanošću obilježiti nizom manifestacija. Nakon Tjedna psihologije slijede Dani mozga, Dani psihologije i velika međunarodna konferencija psihologa o ličnosti, najavila je koordinatorica akcije, izv. prof. dr. sc. Vera Ćubela Adorić.

Današnji i sutrašnji otvoreni dan Laboratorija posebna je prilika za sve one koji se žele upoznati s eksperimentalnim radom psihologa. Posjetitelje će voditelj Pavle Valerjev i laborant Marin Dujmović voditi kroz optičke iluzije, različite eksperimente, postaviti na poligraf te upoznati s virtualnom stvarnošću. Ništa manje neće biti zanimljivo ni na sutrašnjem predavanju “Klinički intervju s psihotičnim pacijentima: očekuj neočekivano”, što će ga u predavaonici 223 održati psihologinje u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan Lucija Mrkela, Lucijana Rupić Krstić i Suzana Tomić.

U četvrtak će se održati radionica o prevenciji nasilja u vezama mladih (Gradska knjižnica, 17 sati), dok će u petak dr.sc. Ana Šimunić predavati o sukobu radne i obiteljske uloge kod zaposlenih supružnika.

Organizatore, nastavnike i studente na otvaranju je pozdravila prorektorica Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, koja je pohvalila Odjel zbog osmišljavanja zanimljivih programa i popularizacije znanosti.

– Ovaj projekt primjer je uspješne suradnje nastavnika, studenata i suradnika iz različitih institucija te kao takav može poslužiti kao model drugima. Odjel uspijeva promovirati svoje aktivnosti i približiti studij učenicima, zbog čega je pri upisima jedan od najatraktivnijih na našem sveučilištu. Želim Vam da ostvarite sve planirane ciljeve, ali i što više rasprava, razmjene znanja i ugodan boravak na Sveučilištu i u Zadru, rekla je Balić Nižić.

Nakon što je nazočnim studentima i nastavnicima na sudjelovanju zahvalio pročelnik Odjela za psihologiju prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, dr. Ćubela Adorić održala je predavanje o psihološkim aspektima nepoštivanja ljudskih prava.

Studenti mjere raspoloženje Zadrana

Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru pridružuje se akciji “Mjerenje raspoloženja”, koju u 11. Tjednu psihologije u cijeloj Republici Hrvatskoj organiziraju Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo. Nastavnici i studenti anketirat će građane na različitim lokacijama u Zadru, nakon čega će se objaviti rezultati provedenih istraživanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...