sveučilište u zadru

Započeo 11. Tjedan psihologije; Od poligrafa u Laboratoriju do predavanja o psihotičnim pacijentima

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Otvorenim danom Laboratorija Odjela za psihologiju (od 15 do 18 sati) i predavanjem “Jedno sasvim drugačije prijateljstvo – koliko je zdravo imati kućnog ljubimca“ (Studentski klub Božo Lerotić, 18 h) danas se nastavlja 11. Tjedan psihologije, što se na Sveučilištu u Zadru održava u razdoblju od 19. do 25. veljače 2018. godine.

Program je počeo jučer radionicom za učenike Gimnazije Vladimira Nazora, o(t)puštanjem emocija i svečanim otvaranjem na Sveučilištu u Zadru, te predavanjem “Koliko se braća i sestre vole i svađaju u pubertetu?” u Studentskom klubu Božo Lerotić. Posebno je zanimljiv bio performans ispred Sveučilišta, na kojem su studentice psihologije uz puštanje balona “otpuštale” negativne i pozitivne emocije.

Tjedan psihologije prvi put je organiziran 2008. godine u povodu 55. obljetnice Hrvatskog psihološkog društva, koje je pod tim nazivom ustrojeno 1991., ali je 1953. osnovana sekcija psihologa NR Hrvatske. Prvi predsjednik Rudi Supek inicirao je razmatranje ideje o predavanjima kojima bi se popularizirala psihologija, pa je to danas glavni cilj ove manifestacije.

– Ove godine Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru slavi 40 godina postojanja, što će se osim prigodnom svečanošću obilježiti nizom manifestacija. Nakon Tjedna psihologije slijede Dani mozga, Dani psihologije i velika međunarodna konferencija psihologa o ličnosti, najavila je koordinatorica akcije, izv. prof. dr. sc. Vera Ćubela Adorić.

Današnji i sutrašnji otvoreni dan Laboratorija posebna je prilika za sve one koji se žele upoznati s eksperimentalnim radom psihologa. Posjetitelje će voditelj Pavle Valerjev i laborant Marin Dujmović voditi kroz optičke iluzije, različite eksperimente, postaviti na poligraf te upoznati s virtualnom stvarnošću. Ništa manje neće biti zanimljivo ni na sutrašnjem predavanju “Klinički intervju s psihotičnim pacijentima: očekuj neočekivano”, što će ga u predavaonici 223 održati psihologinje u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan Lucija Mrkela, Lucijana Rupić Krstić i Suzana Tomić.

U četvrtak će se održati radionica o prevenciji nasilja u vezama mladih (Gradska knjižnica, 17 sati), dok će u petak dr.sc. Ana Šimunić predavati o sukobu radne i obiteljske uloge kod zaposlenih supružnika.

Organizatore, nastavnike i studente na otvaranju je pozdravila prorektorica Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, koja je pohvalila Odjel zbog osmišljavanja zanimljivih programa i popularizacije znanosti.

– Ovaj projekt primjer je uspješne suradnje nastavnika, studenata i suradnika iz različitih institucija te kao takav može poslužiti kao model drugima. Odjel uspijeva promovirati svoje aktivnosti i približiti studij učenicima, zbog čega je pri upisima jedan od najatraktivnijih na našem sveučilištu. Želim Vam da ostvarite sve planirane ciljeve, ali i što više rasprava, razmjene znanja i ugodan boravak na Sveučilištu i u Zadru, rekla je Balić Nižić.

Nakon što je nazočnim studentima i nastavnicima na sudjelovanju zahvalio pročelnik Odjela za psihologiju prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, dr. Ćubela Adorić održala je predavanje o psihološkim aspektima nepoštivanja ljudskih prava.

Studenti mjere raspoloženje Zadrana

Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru pridružuje se akciji “Mjerenje raspoloženja”, koju u 11. Tjednu psihologije u cijeloj Republici Hrvatskoj organiziraju Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo. Nastavnici i studenti anketirat će građane na različitim lokacijama u Zadru, nakon čega će se objaviti rezultati provedenih istraživanja.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar