Zima se više ne šali; Slijede minusi kakvih se malo tko sjeća

Većina Hrvatske u četvrtak se probudila prekrivena snijegom. Kako javlja HAK, snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i zaleđu Dalmacije. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje.

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji, i obrnuto. Vozači kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom mole se da ne kreću na put u smjeru Rijeke i Dalmacije, i obrnuto u smjeru unutrašnjosti zbog zabrane prometovanja, loših vremenskih prilika i punih odmorišta, donosi dnevnik.hr.

Visine snijega

DHMZ je na svojim stranicama objavio visine snijega izmjerene u četvrtak u 7 sati. Na Plitvičkim jezerima izmjereno je tako 27 centimetara novog snijega pa je sada ukupna visina 97 centimetara. U Slunju je pao 21 cm novog snijega (ukupno 73 cm), u Gopiću 20 cm (ukupno 61 cm), a u Ogulinu 22 cm (ukupno 77 cm). U Delnicama je palo 18  centimetara novog snijega pa je ukupna visina sada 118 centimetara.

Na mjernoj postaji Maksimir u Zagrebu izmjerena su 4 centimetra snijega, a na postaji Grič 3 centimetra.

Vremenska prognoza

Jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, obilježila je srijedu što se tiče vremenskih prilika. U unutrašnjosti je padao slab snijeg, ali također uz umjeren do jak sjeverac zbog kojeg je bilo hladnije nego proteklih dana.

U četvrtak se očekuje jači snijeg i stvaranje snježnog pokrivača. Što se tiče bure, ne očekujemo smirivanje u sljedećih nekoliko dana.

Sinoptička situacija slična je kao i u utorak, južnije od nas nalazi se ciklona. Na njenoj gornjoj strani padat će snijeg, južnije kiša, a zbog razlike u tlaku bura će i dalje biti ovako jaka.

JUTRO

U četvrtak ujutro u cijeloj zemlji oblačno uz slab snijeg na istoku, a umjeren do jak u središnjim i gorskim krajevima. Zbog povremeno jakog sjeverca stvarat će se i snježni zapusi, osobito u gorskoj Hrvatskoj.

Na Jadranu oblačno i kišovito uz i dalje jaku do olujnu buru. Podno Velebita bit će i orkanskih udara pa će promet i dalje biti otežan ili prekinut. Samo na južnom dijelu i dalje istočnjak i jugo.

SREDIŠNJA

Poslijepodne će se malo toga mijenajti – i dalje oblačno uz slab ili umjeren snijeg te hladno, osobito zbog jakog sjeverca isjeveroistočnjaka.

SLAVONIJA

Istočni dio bit će za stupanj ili dva topliji pa će uglavnom padati susnježica, a neće se ni stvarati snježni pokrivač. Puhat će umjeren sjeverac s jakim udarima.

ISTRA

Najjači i najobilniji snijeg padat će naravno u Gorskom kotaru i Lici iako će ga zbog bure biti i na obali. U gorju će se zbog jakog sjeveroistočnog vjetra stvarati i snježni zapusi. Na Jadranu oblačno s kišom, no i dalje će najveći problem biti jaka do olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima.

DALMACIJA

Južni dio će u četvrtak još imati umjeren do jak istočnjak ili jugo, a bura će puhati u sjevernom i srednjem dijelu. I ovdje promjenjivo uz kišu, u unutrašnjosti je mogućća susnježica pa i snijeg.

KOPNO

Još u petak padat će slab do umjeren snijeg, no do večeri će postupno prestati. Iza snijega najgore će biti jako zahladnjenje koje počinje u noći sa subote na nedjelju i trajat će veći dio idućeg tjedna, a temperature će biti i niže od ovih u nedjelju.

MORE

Na Jadranu u petak prestanak kiše i razvedravanje, no sve dane puhat će i dalje jaka do olujna bura

U pravoj smo zimskoj situaciji – čeka nas snijeg, na Jadranu kiša, ponegdje i susnježica, jak sjeverac, olujna bura i iza svega toga od nedjelje vrlo niske temeprature.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...