44-godišnjem Zadraninu koji je pijan brutalno premlaćivao majku 4 godine zatvora

Pijan i s ciljem da je ozlijedi 44-godišnjak je gađao majku (75) u lipnju 2017. staklenom čašom od majoneze u stanu u Zadru. Pogodio ju je u lijevu ruku te je slomio.

U srpnju, opet alkoholiziran,  verbalno ju je napao nazivajući je kurvom i optužujući je da je varala njegovog oca i grubo je psovao. Nakon toga  ju je fizički napao udarivši je šakom nekoliko puta u  lice, snažno je rukama uhvatio za kosu i glavom joj nekoliko puta udario u zid. Naredio joj je da sjedne na stolac, sa sebe skinuo majicu koju je imao na sebi i nastavio je udarati rukama i nogama u lice i glavu te u lijeve strane rebara. Kad je ona pokušala nekoliko puta  pozvati pomoć, spriječio je u  tome tako da ju je snažno uhvatio rukama u predjelu vilice i  zatvorio joj usta. Branila se od njegovih udaraca pokušavši se nekoliko puta baciti na pod i tako  izbjeći udarce, ali ju je on ponovno snažno uhvatio rukama i posjeo je natrag na stolac. Nastavio ju je udarati pa je zadobila višestruki prijelom rebara, pišu 24sata.

Od početka do 9. srpnja, pijan i bez  ikakvog povoda svakodnevno joj opet govorio da je kurva, da je varala njegovog oca s cijelom svojom obitelji, te je u više navrata zaključavao u stan i branio joj izlazak iz spavaće sobe, a kad mu se ona suprotstavljala, iskoristio je svoju tjelesnu nadmoć te je fizički napao udarivši je rukama i nogama po cijelom tijelu.

– To  je kod nje sve izazvalo osjećaj straha za sigurnosti i osjećaj poniženja, dakle, teško je kršio propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod člana obitelji izazvao strah za njegovu sigurnost i doveo ga u ponižavajući položaj, čime je optuženik počinio tri kaznena djela – pročitao je obrazloženje sudac Općinskog  suda u Zadru Tomislav Šimić prije nego li je izrekao zatvorske kazne u trajanju od jedne,  tri i pola godine te osudio  44-godišnjaka na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine.

Naložio mu je i obavezno liječenje od akohola.

– Uzimajući u obzir sve navedeno, sud je stava da će se jedino zatvorskom kaznom u trajanju od četiri godine moći utjecati na optuženika da ne počini novo kazneno djelo, ali i postići i generalna i specijalna prevencija kažnjavanja – zaključio je sudac Šimić.

Nasilnik se žalio, ali – Županijski sud je potvrdio kaznu

Viši, Županijski sud u Splitu, unatoč sinovoj žalbi da je kazna prestroga i drakonska, dijeli mišljenje zadarskog suca koji je posegnuo dublje od uobičajenog u odmjeravanju kazne za obiteljsko nasilje.

Iako se u dosadašnjoj sudskoj praksi rijetko obiteljske nasilnike ovakvog tipa slalo u zatvor, viši sud potvrdio je bezuvjetnu i to  četverogodišnju kaznu zatvora za sina – obiteljskog nasilnika.  Presuda je time postala pravomoćna.

– Prvostupanjski sud je pravilno i u potpunosti utvrdio sve odlučne činjenice i dao je valjane i logične razloge, koje u cijelosti prihvaća i ovaj sud drugog stupnja. Naime, prvostupanjski sud je prilikom odabira vrste i mjere kaznene sankcije pravilno postupio te je okrivljenom uzeo u obzir sve olakotne i otegotne okolnosti, kako kod utvrđenja kazne zatvora za svako pojedino kazneno djelo, tako i u odnosu na jedinstvenu kaznu zatvora – stoji u obrazloženju  sutkinje Marie Majić sa Županijskog suda u Splitu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...