80 tisuća blokiranih Hrvata ide u osobni stečaj

Dugoočekivani paket mjera za rješavanje problema blokiranih građana predsjedništvu HDZ-a predstavili su ministri pravosuđa i financija, Dražen Bošnjaković i Zdravko Marić, otkriva Jutarnji list.

Prvi paket mjera namjenjen je jednokratnom otpisu dugova koje bi učinila država u odnosu na svoja potraživanja, druga mjesa se isto odnosi na jednokratni otpis no to se odnosi na poticajne mjere za one koji otpišu dug. Zakonodavci bi stimulirali takve vjerovnike na otpis dugova umanjivanjem porezne osnovice, istovremeno pazeći da se dužnicima otpis ne računa kao primitak na koji se obračunava porez.

Najkompleksija u svojoj provedbi, treća mjera se odnosi na jednostavni, odnosno ubrzani postupak stečaja potrošača, piše Jutarnji list. Odlučeno je kako za uvjet ovakvog postupka bude dug čija glavnica ne prelazi 20 tisuća kuna, a da blokada traje dulje od tri godine. Ubrzani stečaj neće morati čekati da blokirani građanin zatraži osobni stečaj, već će biti pokrenut od strane Fine. Svi koji dobiju rješenje o pokretanju osobnog stečaja imat će pravo na podnošenje prigovora, što će zaustaviti postupak, ali posljedica je da podnositelj prigovora ostaje blokiran.

Zakonodavac je predvidio dva oblika ubrzanih stečaja dužnika. U slučaju da dužnik nema nikakvu imovinu ili je ona neznatna stečaj bi se otvorio i odmah zatvorio, a dužnik bi izašao bez blokade. Šest mjeseci će biti bez ovrhe, neće mu se imenovati povjerenik i za njega nema roka kušnje. Međutim, postojat će obveza provjere imovine i to u roku od šest mjeseci.

Ako ima imovine, onda se otvara ubrzani postupak stečaja koji može trajati do godinu dana. U tom slučaju imenuje mu se povjerenik, prodaje se imovina dužnika i razmjerno namiruju vjerovnici, a u ovome postupku neće biti roka kušnje.

Ukupni broj blokiranih građana je 324.910, ukupni njihov dug bez kamata iznosi 42,3 milijarde kuna, a kamate iznose 21,39 milijardi kuna. Od ukupnog broja čak 80.871 građana zadovoljavaju uvjete postupka ubrzanog stečaja, da im blokada traje dulje od tri godine te da je iznos duga do 20.000 kuna.

Problem koji se mora riješiti je broj povjerenika za provedbu osobnog stečaja kojih trenutačno u zemlji postoje samo dva. Prema pisanju Jutarnjeg lista, Bošnjaković kaže kako će trebati startati s nešto više od 80 tisuća povjerenika.

 Pitanje povjerenika

U kratkom roku ministarstvo pravosuđa morat će pronaći povjerenike za osobne stečajeve, a Bošnjaković računa da će ih regrutirati iz redova aktualnih stečajnih upravitelja, da će se u jednoj mjeri u taj posao uključiti odvjetnici, djelatnici centara za socijalnu skrb, te djelatnici Fine.

Iako bi prvi konkretni učinak bila deblokada 100 tisuća građana, došlo bi i do povećanja sudskih predmeta.

Blokiranima bi postapak bio utoliko olakšan kada je riječ o proceduri, a to je da oni neće morati nositi nikakve potvrde kao što je to bilo za vrijeme otpisa dugova za vrijeme SDP-a. Kada Fina po službenoj dužnosti pokrene osobni stečaj blokirane osobe, aktivirat će se i druga državna tijeka koja vode podatke o imovini.

Predsjedništvo HDZ-a je upozoreno kako proračun neće proći bezbolno. Osim samog otpisa duga blokiranima, država će morati financirati i edukacije kao i trošak povjerenika za stečaj potrošača.

“U donošenju i provedbi svih ovih mjera pazimo i na to da ne narušimo sustav. Postoji i ta vrsta odgovornosti o kojoj vodimo računa i znamo da ne smijemo ohrabriti one koji su skloni nepodmirivanju svojih obaveza”, izjavio je Bošnjaković, naglašavajući da moramo imati uravnotežen sustav u kojemu i vjerovnik mora biti siguran da će ostvariti svoje pravo, ali i dužnik isto tako mora imati mehanizme zaštite, piše Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...