80 tisuća ljudi po sili zakona odlazi u osobni stečaj; Pokretat će ga FINA po službenoj dužnosti, evo detalja

Uvjet za ubrzani postupak osobnog stečaja je dug čija glavnica ne prelazi 20.000 kuna, a blokada traje dulje od tri godine. Pritom se neće čekati da blokirani građanin zatraži osobni stečaj, nego će ga pokretati FINA po službenoj dužnosti.

Osim o Istanbulskoj konvenciji, u utorak su članovi Predsjedništva HDZ-a na sjednici bili upoznati i s mjerama za rješavanje problema blokiranih građana. O tome su govorili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministar financija Zdravko Marić. Bošnjaković im je tada kazao da bi prijedlog zakona mogao biti pušten u proceduru već idućeg tjedna. Oni su iznijeli podatke da je trenutno 324.910 blokiranih građana s ukupnim dugom od 42,3 milijarde kuna bez kamata te da kamate iznose još 21,39 milijardi kuna.

Uz jednokratni otpis dugova koji bi učinila država te poticajne mjere drugim vjerovnicima  (teleoperateri, komunalna poduzeća i dr.) da učine isto, treća mjera odnosi se na ubrzani postupak stečaja potrošača.

Dva oblika ubrzanih osobnih stečajeva

Usuglašeno je da uvjet za ovakav postupak bude dug čija glavnica ne prelazi 20.000 kuna, a da blokada traje dulje od tri godine, piše Jutarnji list te navodi riječi ministra Bošnjakovića da je osnovna karakteristika ubrzanog stečaja to što se neće čekati da blokirani građanin zatraži osobni stečaj, nego će ga FINA pokretati po službenoj dužnosti. Svi koji dobiju rješenje o pokretanju osobnog stečaja imat će pravo na podnošenje prigovora koji će zaustaviti postupak, ali će podnositelj i dalje ostati blokiran.

Predviđena su dva oblika ubrzanih stečaja potrošača: za one koji nemaju nikakvu imovinu ili je ona neznatna te za one koji imaju imovinu.

U prvom slučaju stečaj se otvara i odmah zatvara, a potrošač će iz njega izaći bez blokade, neće dobiti povjerenika, šest mjeseci bit će bez ovrhe i neće imati rok kušnje, ali će postojati obveza provjere njegove imovine u narednih šest mjeseci. U drugom slučaju, potrošaču koji posjeduje imovinu otvarao bi se ubrzani postupak  koji može potrajati i godinu dana, dobio bi povjerenika, imovina bi mu bila prodana i razmjerno naireni vjerovnici, a roka kušnje ne bi bilo.

“Ovom odlukom ne šaljemo loše poruke”

Uvjete za ubrzani postupak osobnog stečaja zadovoljava 80.871 građanin čiji je ukupni iznos duga 650,3 milijuna kuna bez kamata, dok kamate iznose 347,4 miijuna kuna.

Problem koji pod hitno teba riješiti jest mali broj povjerenika za provedbu osobnog stečaja. Trenutačno ih je samo dvoje, a ministar pravosuđa smatar da bi ih se moglo neći među stečajnim upraviteljima, dijelom među odvjetnicima, djelatnicima centara za socijalnu skrb te djelatnicima FINA-e. Također, piše Jutarnji list, Bošnjaković smatra da bi broj građana u osobnom stečaju ubrzo mogao doseći i stotinu tisuća te da bi se konkretni rezultati ove mjere mogli vidjeti već za godinu dana.

“Računamo kako s odlukom da se pomogne građanima čiji iznos duga ne prelazi 20.000 kuna ne šaljemo loše poruke”, rekao je ministar Bošnjaković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...