Bivša Hypo banka mora tvrtki Vrana d.o.o. iz Biograda vratiti milijun kuna pretplaćenih kamata

Udruga Franak došla je u posjed presude Visokoga trgovačkog suda kojom se potvrđuje pravomoćnost presude Trgovačkog suda u Zadru, na temelju koje Addiko/Hypo mora vratiti pravnoj osobi Vrana d.o.o. iz Biograda 603.000 kuna preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate, što prema procjenama iznosi ukupno oko milijun kuna. Zastupnici Vrane d.o.o. bili su odvjetnici iz Zadra, Rikardo i Sanja Perković.

Addiko/Hypo je s Vranom d.o.o. ugovorio kredit s promjenjivom kamatnom stopom, u kojoj je ugovorena fiksna marža 2,5% te kamatnu stopu čini zbroj fiksne marže i promjenjivog parametra. Budući da je nakon toga promjenjivi parametar počeo padati, zbog čega je morala padati i kamatna stopa, Addiko se dosjetio kako bi bilo zgodno povećati fiksni dio kamatne stope, i tako uvećati kamatu odnosno svoju dobit.

Trgovački sud u Zadru pravilno je utvrdio da se fiksna marža ne smije mijenjati vanugovorno samovoljom banke te je dosudio preplaćenu kamatu tužitelju, a preplaćenu kamatu čini razlika između naplaćene kamate i kamate koja bi bila naplaćena da Addiko nije samovoljno mijenjao fiksnu maržu. Iz drugostupanjske presude ne vidimo u kojoj je valuti bio kredit, no valuta kredita u konkretnom slučaju nije niti bitna, bitna je činjenica da je banka postupala suprotno ugovorenoj odredbi kojom je utvrđena fiksna kamatna marža koja se ne smije mijenjati tijekom otplate kredita, i takvo postupanje zabranjeno je bez obzira na valutu kredita.

Prisjetimo se da je Udruga Franak već obavještavala o sličnim presudama, pa smo tako u travnju 2017. obavijestili javnost o dvije slične presude.

U jednoj je odvjetnik Željko Puljić, koji zastupa tužitelja poduzeće Rediviva d.o.o. u sudskome procesu protiv tužene Hypo/Addiko na Trgovačkom sudu u Splitu dobio prvostupanjsku presudu u korist tužitelja, i tom presudom nalaže se Hypo/Addiko da mora vratiti tužitelju cca.2,15 milijuna kuna plus zatezne kamate. Po drugoj presudi koju je dobila zastupnica tužitelja Nicole Kwiatkowski, u gotovo identičnom slučaju, jedna druga banka mora vratiti tužitelju pravnoj osobi ukupno 52.000,00 kn plus zatezne kamate, jer je također ugovorenu kamatnu maržu od 3,5% banka vanugovorno samovoljno povećala i tako povećanu primijenila u odnosnome kreditu.

Sve je to u biti samo varijanta na temu nepoštenih ugovornih odredaba koje su poznate iz potrošačkih kredita.

U potrošačkim kreditima banke uopće nisu ugovarale nikakve marže, nego su jednostrano samovoljno i vanugovorno mijenjale kamatne stope, što je identično jednostranom, samovoljnom i vanugovornom mijenjanju fiksnih kamatnih marži koje su ugovorene s pravnim osobama. Vanugovorno definiranje marži početkom 2014. također je bilo nezakonito, i ta nezakonitost zahvaljujući nečinjenju vlasti traje i danas.

Ponovo pozivamo sve dužnike koji su ugovorili kredite s promjenjivom kamatnom stopom, kako fizičke tako i pravne osobe, da se radi utvrđenja mogućnosti za tužbu jave Udruzi Franak na mail: pravo.udrugafranak@gmail.com.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...