Bliži se Uskrs; Sami napravite slatku košaru, evo i kako

Dolazak proljeća i Uskrsa najavljuju ponovno uživanje u prirodi koja se budi, blagdanskom ozračju i obitelji na okupu. Ugođaj nadolazećih trenutaka pojačajte prigodnim dekoracijama doma, naglašavajući da je upravo ovaj dio godine poseban.

Ove godine isprobajte sami izraditi simpatična ukrasna jaja (ili gnijezdo) od konca za kukičanje (heklanje) za koje žena.hr. inspiraciju pronašla na portalu melo-drama.com koji vodi simpatična Amerikanka Krys Melo.

Što vam je sve potrebno?

3 šalice šećera

1 šalica vode

1 balon

1 klupko konca za heklanje (kukičanje)

akrilni sprej (opcionalno)

Napušite balon onoliko veliki koliko želite veliko jaje ili gnijezdo. Držeći balon uz tijelo čvrsto omatajte balon u svim smjerovima – vertikalno, horizontalno, cik-cak – sve dok ne potrošite sav konac ili kad smatrate da je dovoljno (može biti gušće ili rjeđe). Kraj zataknite negdje – ne brinite, sloj od šećera će da držati na mjestu.


Šećer prelijte vrućom vodom i dobro promiješajte. Žlicom polijevajte po balonu – bit će gusto pa neće biti previše tekuće. Dobro namažite i natopite cijeli balon sa svih strana (možete i rukama).


Stavite balon da se suši na šalici iznad širokog tanjura (ili tacne). Ili napola prerežite sredinu toaletnog papira pa stavite balon na to. Ostavite balon da se osuši 24 sata.

Dok je dno još malo mekano probušite balon i postavite ga na stol – da se dno malo spljošti i bolje prianja na stol. Zatim pažljivo izrežite otvor u jaje u koje ćete staviti druge uskršnje ukrase, čokoladna jaja… No prije nego to stavite možete jaje poprskati iznutra i izvana s dva tanka sloja akrilnog spreja (dodatno će dulje očuvati vašu rukotvorinu). Jaje izvana možete ukrasiti vrpcama ili cvijećem…

Ako želite gnijezdo umjesto otvora – prerežite cijeli gornji sloj tako dam vam ostane samo gnijezdo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...