Crobarometar za ožujak; HDZ i SDP padaju, Živi zid raste

HDZ nije previše izgubio, a SDP nije dobio potporu birača na Istanbulskoj konvenciji, pokazuje to istraživanje Crobarometar.

Dvije vodeće stranke već nekoliko mjeseci imaju silazni trend, a Živi zid je od rujna u rastu, dok je MOST stabilno četvrta opcija, javlja Nova TV.

Rejtinzi stranaka u ožujku
HDZ je i dalje prvi izbor birača. Trenutačno uživa potporu od 29,5 posto. SDP je drugi izbor birača ove zemlje na 19,3 posto. No, trendovi ne idu u korist ovim strankama. HDZ je tako od prosinca u laganom padu. Istine radi, sve je još unutar statističke pogreške. SDP je također već treći mjesec u laganom padu.

Zato Živi zid od rujna bilježi lagani rast, a ožujak završavaju na 12,9 posto potpore. MOST je stabilno četvrti s potporom od 7,1 posto.

HDZ je stranka čiji je rejting viši nego uobičajeno među biračima iznad 60 godina, odnosno 37 posto. Isto tako, među biračima s osnovnom školom imaju potporu od 42 posto, a velik broj glasova i dalje crpe u Slavoniji 43 posto te u Dalmaciji 43 posto. SDP može kao i HDZ računati na veću zastupljenost među biračima iznad 60 godina, gdje ta stranka uživa potporu od 25 posto. Imaju veću zastupljenost među biračima s visokom stručnom spremom gdje bi dobili 26 posto potpore i na kraju, njihova utvrda su Istra i Primorje s potporom od 30 posto.

Živi zid je stranka mladih, točnije birača ispod 30 godina. Da su danas izbori, od njih bi dobili 29 posto glasova. Isto tako, malo veću potporu bi dobili na selu, 15 posto, i u Sjevernoj Hrvatskoj, gdje uživaju potporu od 19 posto birača.

MOST može računati na veću potporu od nacionalne kod birača od 31 do 44 godine, gdje imaju potporu od 10 posto. Nešto više bi dobili među biračima u gradovima, 8 posto, i na kraju, i dalje su najjači u Dalmaciji s potporom od 14 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...