Evo što nas čeka u The Terroru, novoj AMC-jevoj seriji snimanoj i na Pagu

The Terror je nova AMC-jeva avanturistička triler serija, koju je producirao Ridley Scott. Serija se temelji na stvarnim događajima, a snimljena je prema romanu Dana Simmonsa koji je istinitu priču isprepleo s mističnim elementima.

Prve četiri epizode koje su bile dostupne novinarima pogledao je novinar Telegrama i ostao prilično impresioniran.

GLAVNA PREMISA SERIJE PREMA STVARNIM DOGAĐAJIMA

Serija se bazira na stvarnom opasnom i nadobudnom istraživačkom pothvatu britanske Kraljevske mornarice koja je 1845. pokrenula misiju da pronađu Sjeverozapadni prolaz kroz Arktički ocean. Taj prolaz bi povezao Atlantski ocean s Pacifičkim, i time otvorio nove trgovačke puteve, što bi imalo značajne benefite za razvoj tadašnjeg Britanskog carstva.

Britanska mornarica je za tu misiju izradila dva broda koji su u to vrijeme bili vrh tehnološkog napretka – Erebus i Terror. Ekspedicija je startala 1845., no na svom su putu zapeli u ledu zbog čega su odlučili napustiti svoje brodove i nastaviti pješice preko leda kako bi pronašli Sjeverozapadni prolaz.

Do danas se ne zna što se desilo s članovima ekspedicije, a britanska mornarica je punih 11 godina tragala za nestalim moreplovcima i njihovim brodovima, ali nisu pronašli ni jedan trag njihove nesreće. Ta enigma nestanka dva najnaprednija broda potaknula je Dana Simmonsa da osmisli svoju verziju priče s elementima mistike.

DRAMATIČNE SCENE NA LEDU

Serija nas upoznaje sa stvarnim osobama, kapetanom Erebusa sir Johnom Franklinom (glumi ga Ciarán Hinds poznat kao Mance Rayder iz Igre prijestolja), te kapetanom Terrora Francisom Crozierom (Jared Harris iz Mad Men i The Crown). Sir John je samouvjereni kapetan kojeg podjednako voli njegova posada kao i njegovi časnici, no u ključnom tenutku napravi veliku pogrešku.

Usprkos savjetu kapetana Croziera da dolazi zima i da se neće moći probiti kroz led te da trebaju potražiti luku u kojoj mogu sigurno prezimiti, Sir John u svojoj samouvjerenosti odluči nastaviti ekspediciju, što se pokazalo kao potpuno pogrešna odluka. Uskoro bivaju zatočeni u polarnom ledu gdje provode dvije duge godine.

MISTIČNI ELEMENTI SERIJE

Cijela mistična priča, koja je najzanimljiviji dio radnje, počinje kad jedan od članova posade doživi grozan napadaj u kojem iskašljava krv, a brodski doktori ne znaju što mu je. U tim trenucima, ugleda Eskima golog do pasa koji samo gleda u njega. Taj je događaj zapravo samo naznaka onoga što slijedi i misterioznih nesreća koje zahvaćaju članove posade.

Ubrzo nakon tog incidenta, neki od članova posade, koji kreću pješice u istraživanje okolnog leda u kojem su se našli zatočeni, bivaju ubijeni pod misterioznim okolnostima. Dio mornara misli da ih napada polarni medvjed. No praznovjerni dio posade nije sasvim siguran u to, nego smatra da su prizvali neko nadnaravno biće. Ti događaji će neminovno utjecati na moral cijele posade.

IMPRESIVNI VIZUALI I VRHUNSKA GLUMAČKA POSTAVA

Obzirom da je izvršni producent serije Ridley Scott, mogli smo očekivati zadivljujuće vizuale, i u tome serija stvarno briljira. Osjećaj polarne hladnoće je gotovo opipljiv, a cijeli seting života na brodu tog vremenskog perioda je vrlo upečatljiv. Sama atmosfera života na brodu polovinom 19. stoljeća je toliko dobro pogođena da bi samo to bilo dovoljno kao temelj za kvalitetnu seriju.

No vjerojatno najjači adut serije su impresivne glumačke izvedbe. Predvode ih već poznate face, prije svega već spomenuti Ciarán Hinds koji je izvrstan kao kapetan Sir John, te Jared Harris kao kapetan Terrora, ali i Tobias Menzies (Rome, Casino Royale) u ulozi pobočnika Sir Johna. Za njima nimalo ne zaostaje ostatak glumaca uglavnom nepoznate glumačke ekipe, koji su svi redom vrlo uvjerljivi.

No jedan od glavnih “likova” radnje je samo okruženje u kojem su se našli. Zatočeni su usred zaleđenog mora na samom sjeveru svijeta gdje kompasi više ne funkcioniraju. Okruženi su dugim noćima, a oko njih je ledena pustoš koja upravlja njihovim životima.

SPORIJI TEMPO, ALI S DOBRIM RAZLOGOM 

Tempo serije je nešto sporiji – prije svega se upoznajemo s odnosima među glavnim protagonistima. No, nešto sporija radnja zapravo je odličan prikaz stvarnosti likova koje gledamo na ekranu. Brod im je zatočen u ledu, nemaju kuda, i u tom scenariju stvari se odvijaju vrlo usporeno, i sve što imaju je jedan drugoga, što atmosfera serije dosljedno prati.

Istovremeno, upravo ta statična atmosfera potencira osjećaj napetosti. U tom mrtvilu arktičkog leda, nakon mjeseci smrznute dokolice u kojoj glavni likovi samo moraju preživjeti, najednom se susreću s nečim za što ni sami ne znaju što je, ali se ispostavi kao vrlo opasno za posadu. Taj element daje potpuno novu dimenziju njihovom porivu za preživljavanje i neočekivanu dinamiku seriji. Dojmilo me se što nisu odmah prikazali kakvo to misteriozno biće napada posadu, nego su ga ostavili izvan kadra kao prijeteću prisutnost u stilu starih horor filmova.

Radi se u prijetnji iz sjene ledenog krajolika, a serija uspješno gradi osjećaj napetosti upravo zbog toga što ne znamo što se zapravo događa i o kakvom se biću radi – je li stvarno medvjed, je li neko nadnaravno biće, ili se radi samo o bujnoj mašti članova posade koji preuveličavaju ono što su vidjeli. Bit će zanimljivo vidjeti kako će cijela situacija utjecati na posadu i u kakve će se monstrume oni sami pretvoriti da bi preživjeli.

SERIJA JE SNIMLJENA NA PAGU

Serija je snimljena u travnju na lokacijama na Pagu, što će sigurno biti zanimljivo našim gledateljima. Iako će vjerojatno malo tko prepoznati stvarne lokacije, obzirom da je serija snimljena uz pomoć kompjuterske grafike koja je našu obalu pretvorila u ledenu pustopoljinu Arktika.

Najavljeno je deset epizoda, a prva epizoda The Terrora će se premijerno prikazati u četvrtak 29. ožujka u 22 sata ekskluzivno na AMC kanalu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...