Glasovac: “HDZ nije protiv Istanbulske, Plenković pokazuje mišiće”

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac komentirala je u N1 studiju najavljenu ratifikaciju Istanbulske konvencije u Hrvatskoj.

Govoreći o večerašnjem susretu Predsjedništva HDZ-a na kojemu će se, između ostalog, raspravljati i o Istanbulskoj konvenciji, rekla je: “U HDZ-u ne postoji toliko snažan otpor Konvenciji, Plenković više želi pokazati mišiće. On ima protivnike na drugim mjestima. Dok nije bio predsjednik stranke, ta ista stranka je prozivala SDP zašto ne ratificira Istanbulsku konvenciju. Ova predstava za javnost pomoći će premijeru da zaradi bodove u Bruxellesu i učvrsti svoj utjecaj, pokazat će se kao veliki gazda čija je riječ zadnja. Stranka će donijeti odluku o ratifikaciji.”

Na pitanje hoće li premijer uspjeti izaći na kraj s pričom oko Istanbulske konvencije koja se napuhala do te mjere da i Saboru ima problematičnih izjava vezanih za nju, kaže:

“Mislim da čak i kada ne bi HDZ dao podršku Istanbulskoj konvenciji, u Saboru bi se postigla većina za ratifikaciju. Vjerojatno zato nije upućena u Sabor, iako je prijedlog već godinu dana u ladici predsjednika Sabora. Istanbulska konvencija je dokument čijom ratifikacijom želimo osnažiti zaštitu žena žrtava nasilja. Sve druge priče su priče grupacija koje žele steći političke bodove. Scenarij je već viđen, ista priča kada smo uvodili zdravstveni odgoj, građanski odgoj, željeli provesti kurikularnu reformu… Nije se dogodilo ništa što najavljuju Glasnović, Zekanović… To su paranoje i za takve stvari postoje liječnici. To su fake news kojima se truje Hrvatska.”

“Uvjerena sam da će Istanbulska konvencija biti ratificirana. Hoće li put biti trnovit, ne mogu znati jer nisam vidovita”, kaže Glasovac.

Što se tiče ograda od konvencije koje je spominjala ministrica demografije Nada Murganić, Glasovac kaže:

“Istanbulska konvencija košta. Preuzimamo obveze koje imaju financijske implikacije na proračun. Samom ratifikacijom ne možemo intervenirati u sadržaj, ali možemo iskazati određene ograde u smislu kako ćemo tretirati i hoćemo li primijeniti naknadu štete za žrtve nasilja. Očekujem ogradu u tom pogledu, jer nemamo financijske mogućnosti za to u ovom trenutku.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...