Glasovac: “Kad bi se povukao, HRAST bi možda učinio uslugu Plenkoviću”

SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac gostovala je u Novom danu i komentirala ratifikaciju Istanbulske konvencije, kao i zastoj u provođenju Cjelovite kurikularne reforme.

Ima li za subotu najavljeni prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije ikakvu političku poruku?

Zapravo se stječe dojam da se društvo podijelilo po pitanju zaštite žena od nasilja, što je jako čudno. U moru lažnih vijesti, produciranja iracionalnih strahova, ja ne vidim nijedan ozbiljan argument s kojim bi se moglo raspravljati.

Može li Vladina interpretativna izjava umiriti protivnike ratifikacije?

Taj dodatak nema nikakvo pravno utemeljenje niti težinu. Ono što će Hrvatska, uvjerena sam i nadam se, ratificirati je Istanbulska konvencija, dokument koji se bavi snažnijim mehanizmima zaštite žena od nasilja, žrtve bi trebale imati snažniju pravnu i financijsku pomoć, to je ono o čemu mi u Saboru glasujemo. Interpretativne izjave dio su taktike i strategije, ja se ne bih zadržavala na njima. Jasno je da je premijer želio umiriti dio javnosti, ali u tome nije uspio, kad se pita protivnike Istanbulske konvencije.

Dio HDZ-a najavio je da neće glasati za ratifikaciju. Je li to neka svojevrsna oporba unutar HDZ-a?

Vidjet ćemo, dosta će vremena proći do glasanja o ratifikaciji, tu se još može svašta događati. Vidjet ćemo hoće li klub HDZ-a po tome biti jedinstven ili ne. Ako dođe do toga da neki zastupnici dobiju pravo suprotno od izjašnjavanja kluba, to neće biti prvi slučaj da se o nekom prijedlogu zakona glasalo neunisono.

Vi ste rekli da ćete glasati za ratifikaciju, bez obzira na interpretativnu izjavu.

Imamo mogućnost unutar kluba da tražimo izuzeće, u smislu različitog razmišljanja. SDP će u ovom slučaju biti za Konvenciju. To nije bilo upitno, pitanje je taktike i modaliteta vezano uz ovu interpretativnu izjavu. Za mene je relevantan dokument Istanbulske konvencije i za mene tu nema kompromisa. Mi smo tu Konvenciju potpisali, prošlo je pet godina, konačno smo došli u situaciju da će taj prijedlog doći na glasanje u Saboru. To je društveni problem, koji trebamo rješavati svi zajedno. To nije poligon za bilo kakva strančarenja, ideologije, politička nadmudrivanja. Ako postoje problemi u društvu, koji nisu samo problemi Hrvatske, koji su univerzalni, trebamo skupiti glave i zajedno ih rješavati.

HRAST je rekao da će promijeniti stav prema HDZ-u. Što mislite da će se tu dogoditi? Odbili su reći hoće li ostati dio parlamentarne većine ili će je napustiti.

To vjerojatno ovisi o daljnjim ucjenama kojima žele ići prema Plenkoviću. Da su principijelni, nakon odluke Vlade jasno bi se deklarirali da nemaju što raditi u takvoj koaliciji, gdje je cijela Vlada glasala za Istanbulsku konvenciju. Zekanović taj stav nije izrekao, njemu i njegovim kolegama, koji sjede u ministarstvima i koji su kadrovirani, bitno je imati utjecaj i dalje i oni će vjerojatno nakon ovoga pokušavati istražiti nešto s druge strane.

Nacional je objavio tekst u kojemu stoji da Plenković razmatra prijevremene izbore, kako bi pročistio protivnike unutar stranke. Što mislite, koliko bi to bilo izgledno?

Mislim da do toga neće doći. Plenković to može učiniti kroz unutarstranačke izbore, koji nisu provedeni. On taj nekakav redizajn stranke, ako procijeni da ima potrebe, može učiniti na taj način. Ja mislim da je ova koalicija osnovana na trgovini i interesu i ona je stabilna. HNS je definitivno stabilniji partner HDZ-u od Mosta. HRAST bi možda učinio uslugu Plenkoviću da se povuče iz cijele te priče i napusti većinu.

Hasanbegović je rekao da je u budućnosti moguća suradnja SDP-a i HDZ-a. Je li to točno?

Možda je Hasanbegović mislio da je Plenković po stavovima bliži SDP-u. Koalicija SDP-a i HDZ-a za mene je apsolutno neprihvatljiva. Međutim, u onim projektima koje smo mi započeli, za koje smatramo da su dobri, ako ih Plenkovićeva Vlada nastavi provoditi, mi ćemo dati podršku, jer to nisu Plenkovićevi projekti, to su hrvatski projekti koje je počela vlada prije. Kamo sreće da su nastavili reformu svih reformi, obrazovnu. Smatrali smo da se oko nje treba postići nacionalni konsenzus i kamo sreće da su nastavili s njim, tu bi sigurno imali našu podršku.

Kako komentirate situaciju oko kurikularne reforme? Natječaj za ekspertnu radnu skupinu je u zastoju, a ministrica Blaženka Divjak kaže da reforma ide dalje, nevezano za ekspertnu radnu skupinu.

Tu se više, narodnim rječnikom rečeno, ne zna tko tu koga. Potpuno je jasno da se odugovlači cijeli postupak kako bi se onemogućilo uvođenje Cjelovite kurikularne reforme u škole, a ako se oni i odluče na to, njeno provođenje će biti otežano. Tu se ništa ne događa. Nakon proljetnih praznika imamo još dva mjeseca i završava školska godina, a roditelji, učenici i nastavnici ne znaju kako će početi nova školska godina. Učitelji, nastavnici trebaju se pripremiti. To je neozbiljan pristup.

Možda je zastoj tehničke prirode, obzirom da je svemu na čelu premijer Plenković, koji ima i mnoge druge obaveze.

Plenkoviću je to zadnja rupa na svirali, to se vidi. To je Plenkovć, izbjegavanje donošenja odluka. Cijeli ovaj cirkus s natječajem ponovno nam daje naslutiti da se tu nešto namješta, jer ako imate utvrđeno da jedan kandidat zadovoljava uvjete, a nakon pet dana pojavi se njih šest, o čemu se tu onda radi, osim o namještanju natječaja. Ovo je totalna katastrofa i dugoročni bezobrazluk prema Republici Hrvatskoj i njenom obrazovnom sustavu. Ne vidim svijetli kraj te priče.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...