Glasovac: “Konvencija je u skladu s Ustavom RH i u njoj nema rodne ideologije!”

Zastupnica SDP-a, Sabina Glasovac, komentirala je kako će glasati u Saboru po pitanju izglasavanja Istanbulske konvencije.

Upitana postoji li podjela u SDP-u, obzirom da u stranci postoji ograda o glasanju za ratifikaciju Istanbulske konvencije zbog interpretativne izjave, a ona ranije rekla da će glasati za ratifikaciju, Glasovac je niječno odgovorila.

“Konvencija je takva kakva jest, ne piše je HDZ ni SDP, tekst je univerzalan, a ja se zalažem da ga ratificiramo. Ako budu postojale ograde, to nije razlog da odbacimo tekst Konvencije i budemo protiv zaštite žena. Interpretativne izjave nemaju nikakav pravno obvezujući karakter. Jedina uloga onoga što piše u Konvenciji jest snažnija zaštita žena u obitelji i točka. Ja to podržavam”, kazala je Glasovac.

Interpretativnu izjavu, kako je rekla, nije vidjela.

“Kakva god ona bila, nema nikakav pravni učinak, ne derogira Konvenciju i ne umanjuje zaštitu žena od nasilja, a ako je njen sadržaj da je Konvencija u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i da u Konvenciji nema rodne ideologije, to je ono što mi cijelo vrijeme govorimo. Konvencija ne gura na mala vrata rodnu ideologiju, nego se bori za jaču zaštitu žena od nasilja i prevenciju da tih žrtava bude što manje i tu je priča potpuno jasna”, kazala je Glasovac.

Na pitanje kako gleda potez kolega iz stranke, Glasovac je rekla da očekuje da će Klub SDP-a podržati ratifikaciju. “Mislim da će sve biti u redu”, rekla je za N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...