Glasovac: “Plenković je obećanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije dao još prije godinu dana”

“Konvencija može učiniti samo dobro našem društvu. Imaginarni neprijatelji ne postoje, rod kao pojam se u hrvatskom zakonodavstvu nalazi od 2009., nitko tada nije graktao na to”, kazala je Sabina Glasovac u Direktu.

Gospođo Glasovac, dobra Vam večer i naravno sretan Vam Dan žena, kako se osjećate na ovaj svoj dan?

Ponosno jer sam žena, ali i tužno jer u pogledu zaštite ženskih prava ne napredujemo, nego čak i nazadujemo. Kad se sjetimo nekih žena koje su nam omogućile da imamo pravo na školovanje, pravo glasa, pravo birati hoćemo li rađati i kako ćemo koncipirati naš život onda možemo biti ponosne. Ali na nama je da se borimo za to i dalje. Snažne žene se bore za sebe, a još snažnije za druge.

Jeste li dobili danas već neko cvijeće, možda od predsjednika stranke?

Bilo je cvijeće, od kolega Đujića, Vešljigaja i Ostojića, koji je na trgu dijelio cvijeće građankama.

Čuli smo premijera Plenkovića, kako se čini HDZ će za prava žena napraviti ono što ste prije par godina trebali napraviti Vi, tj. prihvatiti Istanbulsku konvenciju? 

Prije dva dana smo imali tematsku sjednicu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, bila sam među zastupnicima koji su apelirali na Vladu da se napravi iskorak za 8. ožujka da za žene koje trpe nasilje, a to se događa svakih 15 minuta, da im poklonimo ratifikaciju Istanbulske konvencije, jer to je iznimno snažan mehanizam. Zakoni nisu dovoljno učinkoviti, o tome govore porazni podaci o nasilju nad ženama. Istanbulska će unaprijediti zakone, omogućit će snažniju prevenciju, više skloništa za žene žrtve nasilje, otvorene SOS linije…

Glede najave ministrice Murganić da će Konvencija biti pripremljena uz neku ogradu, hoćete li ju prohvatiti takvu, ograđenu? 

Ne znam na što je točno mislila. Istina jest da Konvencija ostavlja mogućnost ograde. Rod kao pojam se u hrvatskom zakonodavstvu nalazi od 2009. godine, ne sjećam se da je tko graktao na to. Imaginarni neprijatelji ne postoje. Konvencija može učiniti samo dobro našem društvu.

Kako je ta Konvencija sada vama u oporbi i nevladinim udrugama postala tako vruća tema, a nije vam bila zanimljiva u vrijeme Zorana Milanovića?

Ne možemo bježati od prošlosti. 2013. smo Konvenciju potpisali. U trenutku našeg mandata morali smo rezati dosta prava i nismo imali financijske mogućnosti za ratifikaciju. Na žalost nije došlo do slijedećeg mandata kada bismo ju ratificirali i sada nam je žao da to nismo stavili više ne listu prioriteta. Nadam se da će Plenković izvršiti obećanje, to je obećao još prije godinu dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...