“Grad Zadar u skladu s Ustavom i zakonom zalaže se i jamči ravnopravnost spolova”

Prijedlog Odluke o prihvaćanju Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, jučer je bila jedna od točaka sjednice Gradskog vijeća. Naime, klub SDP – HNS predložio je da Grad Zadar pristupi Europskoj povelji.

“U Gradu Zadru već duže vrijeme djeluje Odbor za ravnopravnost spolova koje je najpozvanije tijelo za problematiku ravnopravnosti spolova, a može i aktivno sudjelovati po pitanju implementacije odredaba Povelje, kao i u izradi Akcijskog plana ravnopravnosti spolova temeljem Povelje. Valja napomenuti da je Nacionalna politika za ravnopravnost spolova bila donijeta za razdoblje 2011.- 2015. godina, a nakon toga propušteno je donijeti sličan dokument na nacionalnoj razini za naredno razdoblje. U slučaju izostanka nacionalne strategije na dulje vrijeme, Europska povelja bila bi osnovni vodič za izradu Akcijskog plana. U svakom slučaju Akcijski plan treba biti usklađen sa oba dokumenta (Nacionalnom strategijom i Poveljom).
U slučaju pristupanja Europskoj povelji pristupnica je dužna pisanim putem obavijestiti CEMR o potpisivanju Europske povelje, datumu potpisivanja kao i dostaviti kontakte za buduću suradnju vezanu uz Europsku povelju. Predlaže se da ovu obavijest u ime Grada potpiše Gradonačelnik, na temelju ovlaštenja Gradskog vijeća. Projekt Europska povelja) pokrenut je 2006., kao nastavak na inicijativu “Grad za ravnopravnost. Predstavljen je na 6. Europskoj ministarskoj konferenciji Vijeća Europe i na sjednici Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta 2006. Europskom poveljom CEMR želio je dodatno potaknuti lokalne i regionalne vlasti na implementaciju politike ravnopravnosti spolova u praksi i to političkim obvezivanjem (potpisivanjem Povelje). Danas je Europsku povelju potpisalo 1.450 lokalnih i regionalnih vlasti iz ukupno 29 europskih država. ”

“Načelo ravnopravnosti spolova Ustavom Republike Hrvatske propisano je kao jedna od najviših vrednota  ustavnog poretka Republike Hrvatske, predstavlja vrednotu koja se nalazi u temeljnim načelima demokracije i za čiju zaštitu nema alternative.

Kao legalisti obvezni smo svoja postupanja u zaštiti Ustavom propisanih prava uskladiti s nacionalnim zakonodavstvom i u njega implementiranim propisima Europske unije.

Činjenica je da se predložena Povelja može prihvatiti isključivo kao integralni i cjeloviti dokument, a da pomnom analizom prava i preuzetih obveza postaje potpuno razvidno kako bismo se njezinim prihvaćanjem obvezali na aktivnosti za koje nam hrvatsko zakonodavstvo ne daje ovlasti niti nadležnosti u okviru samoupravnog djelokruga grada.

Zakon RH o ravnopravnosti spolova dostatan je za sve zakonite i samoupravnom djelokrugu gradova sukladne aktivnosti i radnje koje možemo kao Gradsko vijeće poduzeti u svrhu promocije i zaštite ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini. I to je jedini ispravan put. Držimo da nitko za građanke i građane Grada Zadra ne može bolje od izvršnog tijela Grada Zadra, upravnih tijela Grada Zadra i Gradskog vijeća kao predstavničkog tijela promišljati i u opće akte ugrađivati antidiskriminacijske zakonske odredbe i mjere za uspostavljanje ravnopravnosti spolova na razini Grada Zadra”, kažu iz kluba vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...