Hrvatska i Grčka imale najslabiji rast BDP-a u EU

Guverner Boris Vujčić: Hrvatska se gospodarski oporavlja, ali i dalje zaostaje za ostatkom Europe

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Hrvatska je uz Grčku u četvrtom tromjesečju 2017. zabilježila najslabiji rast BDP-a na tromjesečnoj razini među zemljama Europske unije, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda, prenosi n1.

Hrvatski je BDP u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju prema sezonski prilagođenim podacima porastao 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan 0,7 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Istu je stopu rasta, najnižu među zemljama Europske unije prema raspoloživim podacima Eurostata, bilježila i Grčka. Nešto je snažnije na tromjesečnoj razini poraslo talijansko i latvijsko gospodarstvo, za 0,3 posto. Najsnažniji je rast u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca bilježila Estonija, od 2,2 posto. Slijede Slovenija s 2,0 posto i Litva s 1,4 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Guverner HNB-a Boris Vujčić smatra da, iako se gospodarski oporavlja, Hrvatska i dalje zaostaje za ostatkom Europe.

Hrvatska se već tri godine nalazi na putu oporavka. U novi ciklus rasta ovaj put smo ušli na zdravijim osnovama. Međutim, ovo ni u kojem slučaju nije trenutak za umišljenost. Kada brojke stavimo u perspektivu i usporedimo ih s rastom usporedivih država, slika gubi svoj prvotni sjaj.

Hrvatska narodna banka i važnije međunarodne institucije procjenjuju dugoročni potencijalni rast između 1,5 i 2,5 posto. To nije dostatno da se dostigne tempo realne konvergencije ostvaren prije krize. Kako bismo dostigli ostatak Europe, jednostavno nam je potrebna viša stopa dugoročnog rasta, kako piše n1.

Ostavi komentar koristeći Facebook