Guverner Boris Vujčić: Hrvatska se gospodarski oporavlja, ali i dalje zaostaje za ostatkom Europe

Hrvatska je uz Grčku u četvrtom tromjesečju 2017. zabilježila najslabiji rast BDP-a na tromjesečnoj razini među zemljama Europske unije, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda, prenosi n1.

Hrvatski je BDP u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju prema sezonski prilagođenim podacima porastao 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan 0,7 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Istu je stopu rasta, najnižu među zemljama Europske unije prema raspoloživim podacima Eurostata, bilježila i Grčka. Nešto je snažnije na tromjesečnoj razini poraslo talijansko i latvijsko gospodarstvo, za 0,3 posto. Najsnažniji je rast u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca bilježila Estonija, od 2,2 posto. Slijede Slovenija s 2,0 posto i Litva s 1,4 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Guverner HNB-a Boris Vujčić smatra da, iako se gospodarski oporavlja, Hrvatska i dalje zaostaje za ostatkom Europe.

Hrvatska se već tri godine nalazi na putu oporavka. U novi ciklus rasta ovaj put smo ušli na zdravijim osnovama. Međutim, ovo ni u kojem slučaju nije trenutak za umišljenost. Kada brojke stavimo u perspektivu i usporedimo ih s rastom usporedivih država, slika gubi svoj prvotni sjaj.

Hrvatska narodna banka i važnije međunarodne institucije procjenjuju dugoročni potencijalni rast između 1,5 i 2,5 posto. To nije dostatno da se dostigne tempo realne konvergencije ostvaren prije krize. Kako bismo dostigli ostatak Europe, jednostavno nam je potrebna viša stopa dugoročnog rasta, kako piše n1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...