HBK na čelu s Puljićem: “Neprihvatljiva je definicija roda u Istanbulskoj konvenciji”

Hrvatska biskupska konferencija objavila je na svojim internet stranicama stav Katoličke crkve u Hrvatskoj o Istanbulskoj konvenciji. Iako se radi o starijim dokumentima sada su, kako kažu zbog mnoštva upita, odlučili podsjetiti na sve dosadašnje dokumente HBK o tom pitanju.

Navode tako: Poruku biskupa HBK “Muško i žensko stvori ih”, iz listopada 2014.; priopćenje sa sjednice Vijeća HBK za život i obitelji iz rujna 2017; priopćenje s 55. plenarnog zasjedanja HBK od 13. listopada 2017.; poruku biskupa HBK ‘Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji” od 30. studenog 2017.

U spomenutim dokumentima, iz HBK-a “izražavaju zabrinutost što se u tako važnome međunarodnom dokumentu (u čl. 3.) pojavljuju neprihvatljive definicije, prema kojima bi trebalo poimati ‘obitelj’, ‘rod’ i ‘rodno nasilje’.” Dalje pojašnjavaju kako navedena definicija roda “odudara od uvriježenoga shvaćanja da je rod identičan spolu i može biti muški ili ženski.”

“Biti žena ili biti muškarac način je postojanja, a ne tek puki “atribut” ljudskoga bića. U svojoj poruci Muško i žensko stvori ih! (2014.) jasno smo naglasili da kršćanska antropologija u muškarcu i ženi prepoznaje njihovu različitost, ali i međuupućenost, nadopunjavanje koje je neodvojivo od njihove naravi. Spol i rod usko su i neodvojivo povezani, iznutra međuovisni, moglo bi se reći – dva su lica jedne te iste “ljudske” stvarnosti”. Smatraju toga neprihvatljivim definiciju roda kako to stoji u Istanbulskoj konvenciji.

Dalje u poruci biskupa piše kako se ne mogu “oteti dojmu da se Konvencijom potiho, nedovoljno pojašnjenim pojmovima, na mala vrata uvodi rodna ideologija u naše društvo. Konvencija, naime, na prikriven način, uvodi novo poimanje ljudske spolnosti koje zadire u sam ustroj osobe.”

Iz Crkve su još u rujnu 2017. na sjednici Vijeća raspravljali o Istanbulskoj konvenciji. I tada su upozorili na “opravdanu opasnost zlouporabe pojedinih odredbi Konvencije i s time povezanih štetnih posljedice koje bi trebalo prevenirati, obzirom da se one tiču izravno ljudskog dostojanstva i pitanja čovjekova antropološkoga identiteta.”

Podsjetili su i kako Vijeće HBK-a ne može ostati po strani kad se radi o zaštiti temeljnih vrednota kojima se štiti dostojanstvo ljudskog bića. Slični zaključci su doneseni i na 55. plenarnom zasjedanju Sabora HBK u listopadu kojim je predsjedao zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Biskupi su tada poručili kako podržavaju zakone koji štite žene i obitelji od nasilja kojega, nažalost, kod nas ima sve više, ali nisu za konvenciju koja uz plemenite nakane obrane od nasilja “implementira” u sadržaj zakonskoga akta terminologiju “rodne ideologije.”

Navode i kako je baš o “rodnoj ideologiji” papa Bendikt XVI. svojevremeno govorio da „vrši atentat na oblike obitelji koju čine otac, majka i djeca”. “A papa Franjo je na susretu mladih u Poljskoj (12. kolovoza 2016.) rekao kako se radi o “ideološkoj kolonizaciji”, zaključak je sa Sabora biskupa.

“Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju na kojoj stvaramo i izgrađujemo svoj identitet. Biskupi pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike u društvu da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni”, poručuju biskupi složni u protivljenju ratifikaciji Istanbulske konvencije koja bi se najkasnije sljedećeg tjedna, prema najavi premijer Andreja Plenkovića, trebala naći na sjednici Vlade, piše Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...