Izložba “Pogled iz duše”; Vlatko Troskot donira Udruzi slijepih Zadarske županije

U utorak, 13. 03. 2018., u 12 sati u Gradskoj loži, održat će se svečanost otvorenja izložbe donacije pastela „Pogled iz duše“, autora Vlatka Troskota Udruzi slijepih Zadarske županije.

Izložbu organiziraju Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Odjel za Oftalmologiju Opće Bolnice Zadar, Udruga slijepih Zadarske županije, Sveučilište u Zadru i Narodni muzej Zadar.

Vlatko Troskot – Trole, rođen je  29. 06. 1938. godine u Zemuniku Donjem. Gimnaziju i Likovnu akedemiju završava u Zadru, na Odjelu za likovnu umjetnost Pedagoške akademije u Zadru u klasi profesora Venturinija i Tomljenovića, 1971. godine. Radni vijek proveo je u pedagoškom radu po školama Zadarske okolice, a od 1985. godine do umirovljenja 2003. godine predaje likovnu kulturu u o.š. Bartol Kašić u Zadru. Živi i stvara u Zadru.

Strast prema slikanju i likovnoj umjetnosti otkriva u adoloscentskoj dobi. U likovnom stvaralaštvu  najzastupljenije su mu tehnike u ulju na platnu, tušu i uljne pastele. Kroz svoje slikanje istražuje domete slikarskih tehnika od kojih se tehnici uljnog pastela osobito posvetio. Za sebe kaže da tehniku uljnog pastela nastoji izražajem približiti tehnici ulja, preferirajući dinamiku pretakanja boja u likove. Autentičnom tehnikom jednu boju razvlači u mnoštvo nijansi što ga u stvaranju odvodi u plave, ružićaste, zelene, žute i sl. faze.

Svoje slikarstvo drži apstraktnim jer je apstrakcija najbolji način izražavanja umjetnikovih osjećaja i mašte koju pretaće u boje. Kombinacijom dinamičnog poteza i naglašenih nijansi boje postiže mekoću prepoznatljivu za njegovo stvaranje. “Slike nastaju kada osjetim u sebi unutarnju mirnoću, jer tek tada na sliku mogu prenijeti moju stalnu poruku – sklad i ljepota života, bijeg od grubosti“.

Dobitnik je prve nagrade na 2. međunarodnom natječaju slikara, kipara i grafičara u Trstu 1998. godine, u ukupnoj konkurenciji među dvjestotinjak izlagača, sa radovima oslikani tehnikom uljnog pastela.

U Zadru je do sada imao jednu samostalnu izložbu povodom otvaranja novog sjedišta udruge „Dante Alighieri“ 2001. godine., sa 30 izloženih radova.

Radovi na ovoj izložbi su poklon donacija Udruzi slijepih Zadarske županije, nastali u periodu od 1997. do 2006., od kojih su i neki radovi iz serije nagrađene u Trstu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...