Kineska svemirska stanica mogla bi pasti u naše krajeve

Svemirska stanica Tiangong-1 ubrzava svoj nekontrolirani pad, a njezin kontakt sa Zemljom desit će se između 24. ožujka i 19. travnja, tvrde glasila Europske svemirske agencije, a kako prenosi tportal.

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 u Zemljinu je orbitu poslana prije sedam godina, a do danas se koristila za misije sa i bez posade. Najznamenitiji događaj vezan uz trenutno nenaseljenu letjelicu prva je kineska misija u kojoj je sudjelovala žena astronaut, izvještava The Guardian.

Pekinška vlada je u 2017. obznanila prekid komunikacije i kontrole nad stanicom te njezin neminovni pad na Zemlju. Tiangong-1 je tijekom prošlih nekoliko tjedna započeo ulazak u gušće dijelove naše atmosfere, što je rezultiralo dodatnim ubrzanjem.

Znanstvenici predviđaju da će dio stanice sagorjeti u atmosferi, dok će drugi dio (komadi konstrukcije teški i do sto kilograma) ipak stići do površine. Kineska svemirska agencija trenutno uvjerava Ujedinjene narode da će se stanica srušiti na Zemlju između listopada 2017. i travnja 2018.

Šansa da će neki od njegovih dijelova nekoga raniti ili ubiti su relativno male, a mjesto udara je predviđen za Francusku, Španjolsku i Portugal ili, prema drugim predviđanjima, na području zemalja Balkana.

 

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...