Ledenko će Impol tužiti Europskom sudu za ljudska prava: “Čak su mi prijetili i smrću”

Anti Ledenku iz Benkovca, bivšem djelatniku TLM Aluminiuma koji je na poslu obolio od fibroze pluća, slovenski Impol pismeno je odbio zahtjev za povratak na posao i plaćanje bilo kakve odštete, uz obrazloženje da oni nemaju nikakve veze s bivšom tvrtkom od koja je vodila šibenskog aluminijaša. Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar, najavio je kako će Impol tužiti Europskom sudu za ljudska prava, a na današnjem obraćanju za medije ispred porte tvornice u kojoj je radio, Ledenko je izjavio da mu je jedna ženska osoba koja se predstavila kao glasnogovornica Impola prijetila smrću, što je prijavio Policijskoj upravi zadarskoj.

– Na jednom od sastanaka s izvjesnom gospođom Troskot izgovorila mi je toliko toga što pas sa maslom ne bi progutao, a između ostalog prijetila mi je i smrću, što sam prijavio policiji. Za doći danas u Šibeniku morao sam posuditi 50 kuna, a još mi nisu isplatili ni 40.000 kuna plaće koju nisam dobio – rekao je Ledenko, koji pije 24 tablete dnevno, ali smatra kako je sposoban raditi neki uredski posao, a čak se prekvalificirao za računalnog tehničara.

Sindikalist Uranija rekao je kako je na sastanku održanom  krajem veljače s predstavnicima Impola dobio usmene naznake da će Ledenku isplatiti 100.000 eura odštete.

– Međutim, iako su ugovorom kad su preuzimali tvornicu bili obvezni vratiti sve radnike na posao, sad nam je prije tri dana došao pisani odgovor na slovenskom jeziku u kojem se ograđuju od svega. U normalnim zemljama potiče se zapošljavanje osoba s invaliditetom, a kod nas i u Sloveniji tvrtke rade što god hoće. Ovakvi slučajevi rješavaju se u 95 posto nagodbom, pet na sudu, a kod nas je obrnuto. Ovo je velika sramota i nema nam druge nego na Europski sud za ljudska prava gdje ćemo tražiti isplatu 100.000 eura odštete. Ljudi kao Ledenko ima puno u Hrvatskoj, a jedino se on usudio izaći sa svojom rpičom u medije – ogorčen je bio Uranija.

Podsjetimo, nakon stečaja 2015. godine, Ledenko  je s oko 400 radnika ostao bez posla i primanja. Iako je nakon ponovnog pokretanja proizvodnje u TLM vraćeno više od polovine bivših radnika, Ante nije dobio posao,a smatra da je to zbog njegove bolesti koju je zaradio na poslu ljevača. Dobio je Chronovu bolest, celijakiju, fibrozu pluća, probleme sa srcem. On i majka žive od 1.500 kuna njezine mirovine, a samo za lijekove i posebnu prehranu potrebno im je 2.000 kuna, piše Šibenik.in.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...