Majku s dvoje djece šleper u punoj brzini udario i odbacio; “Tabla je nevidljiva, skretanje u selo prava je lutrija”

Silvija Baričević iz mjesta Baričevići u Općini Poličnik prošlog je tjedna skoro nastradala u prometu s dvoje malodobne djece.

Na brzoj i prometnoj državnoj cesti D8, ogranku Murvica. Oznaka za skretanje u njihovo selo toliko je nevidljiva, a sam odvojak napravljen nespretno, da je svaki izlazak iz kuće prava avantura preživljavanja.

Imate malu tablu koja se ni ne vidi, a kamoli pri velikoj brzini. Automobili, kamioni, autobusi, svi jure preko 100 na sat. Osam godina živim ovdje i već sam na rubu. Moram koristiti automobil barem dva puta dnevno kako bih djecu prevezla i dovezla iz škole, jer mi autobusne linije nemamo, a svaki dan iznova proživljavam šokove. Ulaz u naše selo je čista lutrija, kaže nam Silvija koja se već nekoliko puta obraća Općini zbog spomenutog problema. Bezuspješno.

Sada se odlučila boriti još snažnije i glasnije. Otkako je s dvoje djece preživjela prometnu nesreću, čekanje više nije opcija.

Vraćala sam se kući iz škole. Kao i obično počela sam usporavati još od Crnog. Žmigavac palim na pola ceste, jer znam da ljudi ne gledaju, ne računaju na skretanje, a da ne kažem da svi pričaju na mobitele, tipkaju poruke i općenito se neodgovorno ponašaju u prometu. Iako ovdje već počinje puna crta, vozači vas uredno pretječu. Toga petka učinila sam sve spomenuto, ali vidjela sam u retrovizor kako prema nama u punoj brzini juri šleper od kakvih 15 tona. Znala sam da slijedi udarac pa sam čvrsto primila volan kako nas ne bi odbacio u suprotni trak frontalno u drugo vozilo. Pukom srećom smo preživjeli, priča nam Silvija.

Vrijeme je da Općina njihov apel napokon shvati ozbiljno. Rješenja postoje, mještani Baričevića sami predlažu nekoliko solucija i pristaju na sve. Normalno živjeti i kretati se moraju, ali ne žele svoju sigurnost svakodnevno stavljati na kocku.

Predlagali smo da se od semafora na Crnom skreće na šumski put koji bi nas vodio u naše selo. Mogu ga jednostavno tamponirati, čak ne trebaju niti asfaltirati i time se neće uništiti park šumu, jer slični putovi postoje, samo ne na mjestu gdje nama treba. Ukoliko to nije opcija, neka naprave odvojak poput onog za Lesninu. Samo neka više ne ignoriraju problem, jer mi ne želimo strepiti za svoj život i još važnije život naše djece!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...