“Mart – prevarant”; Uživajte u sunčanom i toplom vremenu jer neće dugo, stiže neželjena promjena

Ako je suditi po vremenu proteklih dana, zima je odstupila i zamijenila ju je prethodnica ili predvorje proljeća. Na blizinu novog godišnjeg doba upozorava i poznata ćudljiva izmjena sunca i pljuskova, koju gdjegdje ukrasi i dražesna duga. No budimo svjesni da proljeće malokad odmah zasja u punoj raskoši i ljepoti. Obično stiže u naletima, napreskokce. Vjerojatno nas i ovaj put još čeka pokoje vremensko iznenađenje i uzbuđenje.

Na vremenskoj pozornici još se zamjećuje atlantski ciklonski vrtlog, koji neumorno odašilje prema europskom kopnu i Hrvatskoj pošiljke vlažnog i razmjerno toplog zraka. No, negdje u daljini, na sjeveru, pritajila se znatna količina hladnoga zraka, koja će se uputiti prema južnijim europskim krajevima, donosi dnevnik.hr.

Jutro će u Hrvatskoj biti malo hladnije nego ono u srijedu. Najmanje oblačno bit će u sjevernijim područjima, gdje će mjestimice, posebice u Slavoniji, biti i magle. Najoblačnije, uz mjestimičnu kišu, bit će na Kvarneru i u Gorskom kotaru. Na većem dijelu Jadrana puhat će jugo.

U Zagrebu i drugdje u središnjoj Hrvatskoj u četvrtak s početka barem djelomice sunčano vrijeme, oblačnije u drugome dijelu dana, kad će ponegdje biti kiše. Bit će ugodno toplo, uz popodnevnu temperaturu oko 15 Celzijevih stupnjeva.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu dan pretežno sunčan, ugodno topao i malo vjetrovit. Tek u noći malo kiše.

U Istri, na Kvarneru i u gorskoj Hrvatskoj u četvrtak znatno oblačno s kišom, posebice jakom na Kvarneru i u Gorskom kotaru. Na Jadranu će puhati umjeren i jak južnjak i jugo, a u Gorskom kotaru jugozapadnjak.

U Dalmaciji najprije djelomice sunčano, a zatim u drugome dijelu dana kiša, mjestimice s pljuskovima. Puhat će umjereno i jako jugo. Temperatura na razini uobičajenog, popodne uglavnom oko pristojnih 15 stupnjeva.

Ako ste se priviknuli na takvo ranoproljetno vrijeme, vjerojatno ćete biti nezadovoljni onim što najavljuju vremenske prognoze.

U petak još nastavak kišovitog, vjetrovitog, ali i razmjerno toplog vremena. A onda u subotu neželjena promjena vremena. U kopnenom će području zamjetno zahladnjeti i uglavnom u gorskim krajevima past će snijeg. Snijega bi u nedjelju moglo biti, uz daljnje zahladnjenje, i u nizinama.

Na Jadranu u petak kiša i toplo, i jugo. U subotu donekle slično a umjesto juga zapuhat će južnjak i jugozapadnjak, a na sjeveru početak jake bure. U nedjelju zna sjeveru i bura i zahladnjenje, zamjetno hladnije nego na jugu, gdje će još puhati jugo, ali slabije nego prije.

Mart – prevarant

U normalnim okolnostima oko Svetog Josipa, 19. ožujka, zatopli, pa se zima povlači ili  “osipa”, ali gdjekad nenajavljeno nastupi, a Slavonci vele: Sveti Josip, snigom posip! Ožujak nas je još jednom prevario vremenom. Zato u Slavoniji razložno prigovaraju: Mart – privarant!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...