Ministrica fondova EU potpisala ugovor za zadarske otoke težak gotovo 4 milijuna kuna

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, u petak je 16. ožujka 2018. na otoku Hvaru s predstavnicima općina, gradova i županija potpisala 40 ugovora ukupne vrijednosti 19 milijuna kuna na temelju Programa razvoja otoka u 2018. godini.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ove godine nastavlja provoditi Program razvoja otoka pružajući podršku malim kapitalnim projektima kojima se želi unaprijediti kvaliteta života na otocima te umanjiti regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Republike Hrvatske. Program obuhvaća sve naseljene otoke Republike Hrvatske koji se nalaze na području šest jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno šest obalno-otočnih županija kojima otoci teritorijalno i administrativno pripadaju.

„Temeljem odobrenih sredstava Državnog proračuna Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financira projekte prometne, komunalne, društvene infrastrukture, kao i socijalne skrbi, gospodarstva, kapitalne donacije neprofitnim organizacijama na otocima, subvencionira otočni javni cestovni prijevoz i opskrbu kućanstava pitkom vodom brodovima vodonoscima i autocisternama te provodi projekt ”Hrvatski otočni proizvod” kojim se iznimno ponosimo“, istaknula je prilikom potpisivanja ministrica Žalac te dodala kako ju iznimno veseli činjenica da se najveći broj ugovora ove godine odnosi na poboljšanje društvene infrastrukture, tj. izgradnju i obnovu dječjih vrtića i igrališta te sportskih dvorana.

Ulaganja državnog i javnog sektora u hrvatske otoke i poluotok Pelješac u prosjeku iznose oko 1,5 milijardi kuna godišnje, a tijekom 2016. godine iznos ulaganja bio je viši od prosjeka te je iznosio 1,7 milijardi kuna od čega je naše Ministarstvo putem novoosnovane Uprave za otoke sudjelovalo sa 120 milijuna kuna, a prošle godine s čak 139 milijuna kuna.

Ministrica je također rekla kako će se novim Zakonom o otocima, koji se trenutno nalazi u završnoj fazi pripreme, stvoriti temelji za dugo očekivane promjene za razvoj novih politika i projekata na dobrobit svih naših otočana. „Neke od novih mjera koje će Zakon definirati su: novi modeli razvrstavanja otoka, novi pristup razvijenosti otoka, održivi razvoj po konceptu „pametnih otoka”, proširivanje uporabne funkcije Otočne iskaznice kroz uspostavu novog informatičkog sustava kao sistemske evidencije otočnih prava i mjera te jačanje uloge regionalnih koordinatora i imenovanje koordinatora za otoke“, nastavila je ministrica Žalac.

Primorsko-goranska županija dobila je 1.800.000,00, Zadarska županija 3.920.000,00, Šibensko-kninska županija 1.540.000,00, Splitsko-dalmatinska županija 6.000.000,00.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...