Nadbiskupija pristala pričestiti bolesnu Auroru, majka Ana Pavić: “Poniženi smo, ne želimo da taj svećenik pričesti našu kćer”

Ne slažemo se s lažima koje stoje u priopćenju, a kao roditelji smo potpuno poniženi i ne želimo da taj svećenik pričesti našu kćer, kaže Ana Pavić, majka teško bolesne Aurore Pavić koju je don Srećko Petrov iz crkve sv. Šimuna i Jude Tadeja na Bokanjcu odbio pričestiti jer nije bila redovna na satima vjeronauka.

Djevojčica je uistinu izostala 22 sata, no ne zbog činjenice da svoje obaveze ne izvršava savjesno, već zbog teškog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi od rođenja. Devetogodišnja Aurora boluje od refluksa želuca (GERB), astme i aberantnog trahealnog bronha. Zbog spomenutog je iz škole izostala 193 sata i dok u školi u kojoj pohađa vjeronauk, to nije predstavljalo problem, čini se kako isti slučaj nije bio sa Zadarskom nadbiskupijom. Nakon što je priča odjeknula u medijima, nadbiskupija je izdala priopćenje u kojem stoji da je “zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić odlučio dopustiti župniku don Srećku Petrovu da pripusti dijete sakramentima”, no u kojem se ne odriču stava da je svećenik bio u pravu.

“Na poziv zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića na susret u nadbiskupskoj palači 28. ožujka stigli su roditelji djeteta koje se sprema za sakramente. U razgovoru je majka objasnila detalje i okolnosti zbog kojih njihovo dijete nije bilo u mogućnosti pohađati pripravu za sakramente. Također se istaknulo kako je reakcija župnika don Srećka Petrova, da ne pripusti dijete sakramentima, bila sasvim razumljiva budući da crkveni Zakonik nalaže brižljivu i doličnu pripravu (usp. Zakonik kanonskog prava, kann. 913-914).
Budući da dijete nije pohađalo vjeronauk župnik je trebao slijediti crkvene propise koji su osim za pripravnika znak i pravednosti prema ostaloj djeci koja su uredno pohađala pripravu. Brigu o pohađanju školskih i župnih obveza prije svega dužni su voditi roditelji. Stoga je potrebno na početku same školske godine obavijestiti župnika o eventualnim problemima i poteškoćama djeteta kako bi crkvena zajednica na vrijeme iznašla najbolja moguća rješenja. Klima koja se stvorila nakon istupa u javnost u prvom redu nije bila dobra za dijete posebice zbog objave njegove slike, imena i bolesti. Vodeći računa o stanju i budućnosti najslabijih, a u ovom slučaju to su djeca, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić odlučio je dopustiti župniku don Srećku Petrovu da pripusti dijete sakramentima “objavila je Zadarska nadbiskupija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...