Ne bacajte višak hrane; očistite kuću s ostacima

Za besprijekorno čistu kuhinju nisu vam potrebna kemijska sredstva koja će vam nagristi ruke i natjerati vas na kašalj, čak i ako se borite s upornim masnim mrljama. Ako se borite s dosadnim mrljama u pećnici, samo ju zagrijte na laganu temperaturu i iscijedite na mrlju malo – kečapa. Istrljajte to mjesto spužvicom i nakon pet minuta samo obrišite, preporučaju ekološki osviješteni stručnjaci.

Masne mrlje na štednjaku, u mikrovalnoj ili na pločicama čista vruća voda očistit će bolje od kupovnih sredstava. Jednostavno ih prebrišite nekoliko puta krpom namočenom u vruću vodu. Za jako ljepljive masne mrlje pomiješajte malo sode bikarbone s vrućom vodom dok ne dobijete gustu pastu, pa njome dobro istrljajte masno mjesto i isperite. Srebrni pribor za jelo lako ćete očistiti nakon što ga uronite u proključalu vodu kojoj ste dodali žličicu sode bikarbone i malo – aluminijske folije koja se inače koristi kod pečenja kolača. Ostavite pribor za jelo u toj vodi desetak sekundi, pa izvadite i uglancajte suhom krpom.

Savjeti za održavanje čistoće u vašem domu, na ekološki prihvatljiv i jeftin način:
Colom odčepite odvod

Imate li problema sa začepljenim odvodom, natočite malo Cole sobne temperature i pričekajte da prestanu šuškati mjehurići. Pustite jaki mlaz tople vode i fosforna kiselina potjerat će masnoću i smeće kroz odvod. Cola će odlično oprati i vjetrobanska stakla na automobilu.

Narančom do sjajnih slavina

Kora naranče odlično skida mrlje od kamenca na slavinama te čisti utore na sudoperu. Prirodno ulje naranče dat će im sjaj. Unutarnjom stranom kore na kojoj je bijela membrana ulaštite drvene predmete, a imate li viška kore, ostavite ju u zdjelicama, da – tjera komarce.

Četkicom za zube po zidu

Prljave zidove najbolje ćete očistiti pastom za zube (neka bude baš pasta, ne gel!). Istisnite pastu na mrlje, malo izribajte krpom ili četkom i isperite vodom. Pasta je odlična i protiv oporih mirisa u bocama koje su dugo stajale. Dobra je i za ribanje unutrašnjosti dječije bočice.

Limunov sok za čišći hladnjak

Natopite krpu u limunov sok i ostavite je u hladnjaku nekoliko sati da upije mirise. Mramorne ploče čistite polovicom limuna namočenom u sol. Sokom od limuna natrljajte mjesta gdje se skupljaju insekti i mravi, a pranje poda s vodom u koju ste iscijedili limun otjerat će muhe i žohare.

Ocat uklanja mrlje

Ako niste uspjeli odčepiti odvod Colom, pokušajte s 3-4 žličice sode bikarbone koju ćete zaliti sa šalicom octa. Ostavite da odstoji, pa pustite vruću vodu da ispere odvod. Kromiranim predmetima i predmetima od inoxa vratite sjaj trljajući ih mekom krpicom namočenom u ocat.

Alkoholom protiv prljavštine

Prljave rolete očistite krpom namočenom u alkohol koji se koristi za definfekciju. Želite li spriječiti zamrzavanje prozora zimi, obrišite ih vodom u koju ste dodali alkohol (pola šalice na litru vode). Zdjelu s voćem prebrišite izvana s alkoholom da ga ne napadaju voćne mušice.

Sol protiv hrđe

Spužvicom umočenom u sol očistite šalice od kave, džezvicu i stakleno suđe. Bit će sjajnije nego oprano u perilici. Prljavu kuhinjsku spužvicu preko noći namočite u litri vode s pola šalice soli. U željeznoj tavi koju je napala hrđa prokuhajte vodu s pola šalice soli, pa stružite sa žičanom četkom. Zatim osušite i premažite s malo biljnog ulja.

Boraksom protiv plijesni i bakterija

Uspite po dvije žličice boraksa i sode bikarbone u bočicu od deterđenta te napunite vodom. Tako ste dobili odličan deterdžent za upotrebu u kuhinji. Svakih nekoliko tjedana isperite kantu od smeća s nekoliko žlica boraksa, ostavite da odstoji i isperite vodom.

Protiv mirisa na rukama

Miris češnjaka ili luka najlakše ćete skinuti s ruku ako ih istrljate sodom bikarbonom, umjesto sapunom. Ako želite „pojačati“ efikasnost deterdženta za suđe, dodajte mu dvije žličice sode bikarbone. U džezvi za kavu povremeno zakuhajte vodu s malo sode bikarbone, da biste iskuhali ostatke kave.

Vodikov peroksid ubija bakterije

Mješavinom vodikovog perokskida i vode u jednakim omjerima možete dezinficirati gotovo sve. Držite bocu te mješavine ispod sudopera kao priručno sredstvo za izbjeljivanje i dezinfekciju svega što mora biti izrazito čisto.

Veliko proljetno čišćenje najbolje je početi od otirača: istresite ih, protresite, izlupajte, usisajte i isperite pod vrućom vodom. Navalite svim dopuštenim sredstvima (svime što materijal podnosi), da bi ulaz u stan postao brana za prljavštinu. Drugi korak neka budu tepisi, pokrivači i presvlake za namještaj. Kada sami perete tepih šamponom, isprobajte prvo na mjestu koje se ne vidi, kako biste bili sigurni da se neće uništiti tkanje ili boja, prenosti 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...