“Ne sjećam se”; Pogledajte što je Modrić sve zaboravio zbog Mamića

Luka Modrić, kapetan hrvatske reprezentacije, novi je optuženik u procesu koji se vodi protiv Zdravka Mamića i njegovog klana zbog teškog kriminala i izvlačenja novca iz gradskog kluba Dinamo.

Nakon provedenog istraživanja, državno odvjetništvo u Osijeku je pred Općinskim sudom u Osijeku podignulo je optužnicu protiv Luke Modrića zbog počinjenja kaznenog djela davanja lažnog iskaza u procesu protiv Zdravka Mamića, njegove obitelji i suradnika zbog izvlačenja novca iz Dinama putem transfera igrača te poreznu prijevaru.

Modrić je u lipnju 2017. pred osječkim sudom govorio o  podjeli obeštećenja od svog transfera iz Dinama u Tottenham 2007., poslovnim i građanskim konekcijama i ugovorima sa Zdravkom Mamićem te predavanju svog dijela odštete na ruke gazdinoj obitelji.

Godinu dana ranije, Modrić je o istim detaljima govorio i na ispitivanju u USKOK-u, a do osječkog suđenja mnoge od njih je zaboravio.

Zbog toga je danas protiv njega i podignuta optužnica za lažno svjedočenje…

Luka Modrić je potvrdio sve što je Zdravko Mamić govorio u svojoj obrani, neke je detalje zaboravljao, poput godine kada je debitirao za reprezentaciju, a promijenio je i svoj iskaz koji je dao tijekom ispitivanja u USKOK-u prošle godine. Tada je Modrić rekao da je s Mamićem dogovarao podjelu novca nakon transfera u Tottenham, ali na sudu je rekao da se zabunio jer je ispitivanje dugo trajalo te da je tada u USKOK-u mislio na podjelu novca s Mamićem na temelju njihova građanskog ugovora, a ne na novac od transfera.

Prema optužnici, Modriću je za transfer u Tottenham isplaćeno 67 milijuna kuna, od čega je Zdravku Mamiću dao 52 milijuna kuna. Dinamo je još na transfer platio 14 milijuna kuna poreza i prireza pa je sveukupno oštećen za oko 80 milijuna.

“Zdravka Mamića poznajem od 14. godine, kada sam došao u Dinamo. Tada smo u nazočnosti mojih roditelja potpisali ugovor u Agenciji, temeljem kojeg sam imao mjesečna primanja od oko 500 njemačkih maraka, opremu za nogomet, plaćeni stan, a ugovorom je bilo predviđeno i da s navršenih 18 godina dobijem automobil Golf V. Bilo je dosta igrača u Agenciji koji su također imali potpisane ugovore s Mamićem”, prisjetio se Modrić dodajući kako je plaću počeo primati nakon što je s Dinamom potpisao prvi ugovor.

Naveo je i to da je s Dinamom potpisao ukupno dva ugovora s pripadajućim aneksima, a s Mamićem i građanski ugovor koji je regulirao odnose između njih dvojice.

“Ne mogu se sjetiti što je u njemu pisalo. Nisam se ni s kime o tome konzultirao kada sam napunio 18 godina. Mislim da nisam dobio primjerak tog građanskog ugovora. Potpisali smo ga negdje u Sesvetama, kod javnog bilježnika”, rekao je.

Ugovor s Dinamom potpisao je 2004. godine i nije imao menadžera, a potpisivanju su bili nazočni njegovi roditelji, napomenuo je. Dodao je kako je uz ugovor potpisao i pripadajući aneks koji je regulirao podjelu zarade od mogućih transfera.

Po Modrićevim riječima, sadržaj aneksa predvidio je da zarada od transfera ide u 50 posto iznosa njemu i 50 posto iznosa Dinamu. Svaki put kada je potpisivao ugovore, potpisivao je i anekse.

Odgovarajući na pitanje tužitelja Tončija Petkovića na koji je način išla podjela transfera od prelaska u Tottenham, Modrić je kazao kako su se stvari odvijale na način da bi nakon što Tottenham uplati Dinamu dio transfera, polovica tog dijela sjela na njegov privatni račun, a onda bi sukladno građanskom ugovoru s Mamićem slijedile uplate. “Novac sam podizao sa svog računa i u poslovnici Hypo banke predavao njegovom bratu Zoranu ili sinu Mariju”, rekao je Modrić, piše Index.

Dodao je i da je novac predavao u gotovini “jer je Zdravko tako zahtijevao” te da su naknadno raskinuli građanski ugovor.

Petković je Modriću predočio aneks od 10. srpnja 2004. pitajući ga je li to aneks koji je potpisao, na što je Modrić odgovorio potvrdno rekavši kako, međutim, misli da je to aneks koji je potpisao kada je odlazio iz Dinama 2008. godine.

“Možda je drugi datum zato što, kada sam odlazio iz Dinama, novac je prema ranijem aneksu trebao ići u inozemstvo, a kako tada nisam imao otvoren inozemni račun, ja sam inzistirao da taj novac ide u Hrvatsku pa je zbog toga potpisan taj aneks”, pojasnio je Modrić, rekavši kako se ne sjeća u čemu se razlikuje aneks koji je potpisao 2008. od onog iz 2004.

“Ne mogu se sjetiti zašto je ugovor o profesionalnom igranju zaključen 30. lipnja 2004., a aneks 10. srpnja 2004. Ne mogu se sjetiti ni što je bilo s originalnim aneksom iz 2004., nakon što sam potpisao aneks 2008.”, kazao je Modrić izazvavši reakciju Zdravka Mamića koji je od suca Darka Krušlina zatražio da zaštiti svjedoka od postavljanja jednih te istih pitanja.

“Još jednom se ustanite, a da niste dobili riječ ja ću vas novčano kazniti. Ometate raspravu, zbunjujete svjedoka, pravite nered”, poručio je Krušlin Mamiću koji se pokušao obraniti riječima kako mora reagirati jer mu “visi 10 godina zatvora”.

“Ja znam što vama visi, ali to vam ne daje za pravo da se tako ponašate”, odgovorio mu je sudac.

Tužitelja Petkovića je zanimalo i je li Modrić po odlasku u Tottenham imao još neke kontakte s Dinamom oko podjele obeštećenja, na što je Modrić odgovorio potvrdno rekavši da su se kontakti odnosili na dinamiku predviđenih isplata obeštećenja, o čemu je postojao i ugovor.

Pojašnjavajući kako je došlo do sastavljanja tog ugovora, Modrić je rekao da je njime regulirano kome što pripada. “Ja sam inzistirao da nakon toga Zdravko Mamić više nema nikakva potraživanja od mene i da raskinemo taj građanski ugovor te da se Mamić odrekne budućih potraživanja koja bi mu pripadala po građanskom ugovoru”, rekao je.

Nakon što mu je Petković predočio dijelove iskaza iz Uskoka, u kojem je rekao da je u više navrata razgovarao s Mamićem koji mu je obećao da će dobiti određeni novčani iznos od transfera, ne spominjući točno koliko te kako je to obećanje bilo dio usmenog dogovora između njega i Mamića, Modrić je rekao da je tada vjerojatno pogriješio.

“Mislio sam da je riječ o podjeli novca između Mamića i mene temeljem građanskog ugovora kojeg smo imali, a ne o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i mene. Ispričavam se. Bio sam dugo u Uskoku i vjerojatno sam pogriješio. U vrijeme kada sam s Mamićem razgovarao nije postojao pisani ugovor između Mamića i mene”, rekao je Luka Modrić.

Na Mamićevo pitanje sjeća li se na koji vremenski rok je potpisao prvi profesionalni ugovor, odgovorio je da misli kako je to bilo na pet godina, dok je drugi ugovor potpisao na desetogodišnje razdoblje. “Mislim da mi je godišnja plaća tada bila 132.000 eura, što se kasnije mijenjalo na više”, naveo je Modrić.

ŠTO JE SVE MODRIĆ ZABORAVIO? 

Debi za reprezentaciju?

“2008… Ne, pardon, prije… Negdje prije SP-a u Njemačkoj… Protiv Argentine, tako je. Prije 11 godina”, prisjetio se uz malu pomoć.

Koliko je zarađivao nakon potpisa profesionalnog ugovora u Dinamu?

“Ne mogu se sjetiti, ali mislim da je bilo oko 132.000 eura godišnje”.

Aneks o podjeli transfera?

“Ovaj aneks mislim da sam potpisao kad sam odlazio iz Dinama 2008.”.

Je li bilo dodatnih aneksa?

“Ne mogu se sjetiti je li bilo dodatnih aneksa”.

Otkud uopće aneksi?

“Ne mogu se sjetiti tko je potaknuo tu priču. Bilo je to davno. Također, ne mogu se sjetiti nikakvih okolnosti pri potpisivanju aneksa”.

A ako su još nekome sumnjiva dva aneksa i njihovo nedosljedno datiranje, i na to je imao odgovor:

“Ne mogu se sjetiti u čemu se razlikuje aneks kojeg sam potpisao 2008. od onog iz 2004. Ne mogu se sjetiti zašto je ugovor o profesionalnom igranju zaključen 30. 6. 2004., a aneks 10. 7. 2004. Ne mogu se sjetiti ni što je bilo s originalnim aneksom iz 2004., nakon što sam potpisao aneks 2008. Što se tiče drugog aneksa od 15. 12. 2005., ne mogu se sjetiti kako se postupalo u svezi tog aneksa”.

Što je u tom aneksu pisalo?

“Ne mogu se sjetiti”.

Pa tko ga je onda uopće potpisao?

“Potpisao sam taj sporazum, ali ne mogu se sjetiti točno kada. To sam dogovorio sa Zdravkom”.

Je li takav ugovor ovjeren kod knjigovođe?

“Zbilja se ne mogu sjetiti jesam li ga dao knjigovođi”.

Je li Zdravko Mamić imao kakvu funkciju u Dinamu u vrijeme potpisivanja prvog ugovora?

“Ne mogu se sjetiti je li Zdravko Mamić imao neku funkciju u Dinamu kada smo potpisivali građanski ugovor. Tada sam imao 18 godina!”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...