Nevjerojatni hrvatski apsurdi; Mame njegovateljice ostaju bez statusa ako rode drugo dijete

Majke bolesne djece koje imaju status njegovateljica ostat će bez njega ako rode drugo dijete, novi je hrvatski apsurd koji je doveo do toga da žene prešućuju da su rodile još djece i na taj se način štite od diskriminacije, javlja 24sata. Naime, to je jedini način da izbjegnu komplicirane birokratske zavrzlame.

Prema zakonu, žena mora na obavezni rodiljski dopust 28 dana prije porođaja te na njemu mora ostati 70 dana nakon porođaja, što vrijedi za sve trudnice pa tako i majke njegovateljice koje već imaju bolesno dijete i za njega ostvaruju status.

Zakon o socijalnoj skrbi propisuje da majke njegovateljice s prvim danom rodiljskog dopusta u potpunosti gube pravo na status njegovatelja, a prije nego što prekinu rodiljski, moraju ponovno podnositi zahtjev za ostvarivanje statusa te iznova prolaziti cjelokupnu višemjesečnu proceduru odobrenja statusa. I više nego jasno je koliko je teško dobiti status – od bavljenja s gomilom papira, do dugog čekanja rješanja, a još veći apsurd jest što je majka već svu tu dokumentaciju predala kad je prvi put tražila status, a njezino bolesno dijete i dalje postoji u istom zdravstvenom stanju.

“Dugo upozoravamo na manjkavosti dijela zakona kojim je regulirano pravo na status njegovatelja”, ističe Predsjednica udruge Sjena Sabina Lončar te nadodaje da je prirodno da i majke njegovateljice žele imati još djece, ali da su u znatno lošijem položaju nego ostale zaposlene majke.

Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ističu da se majke njegovateljice ne smatraju radnicama te da mogućnost mirovanja statusa nije moguća budući da nije predviđena Zakonom o socijalnoj skrbi, ali dodaju da će razmotriti tu mogućnost u prijedlogu novog zakona, prenosi 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...