Odredba EU omogućit će maturantima da roditeljima zabrane pristup ocjenama; Zadarski ravnatelji: “Učenici još uvijek financijski ovise o roditeljima”

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka EU trebala bi omogućiti srednjoškolcima koji su napunili 18 godina da roditeljima, ukoliko to žele, uskrate pristup svojim ocjenama.

Osnovno ljudsko pravo svakog građanina Europske Unije je da osobne podatke drži u tajnosti, odnosno sam odlučuje tko i kada njima ima pristup, što nas barem u ovom slučaju, dovodi do apsurdne situacije.

Školski uspjeh maturanata koji su zakoračili u punoljetnost tako će se tretirati kao intimna sfera individue te joj kako škola, tako i roditelji neće moći pristupiti bez suglasnosti.

Ravnatelji zadarskih srednjih škola kažu kako su za čuli za ovu mogućnost i složni su u jednom – roditelji imaju pravo biti informirani i brinuti o djetetu kojeg još uvijek uzdržavaju.

Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole kaže:

Konzervativan nikako ne želim biti. Uostalom, radim s mladim ljudima koji nas školske djelatnike održavaju mladolikima. No, nisam oduševljen ovom idejom. Mi imamo oko 80 punoljetnih učenika, dakle oko jedne četvrtine od ukupnog broja. I sve njih financijski i dalje uzdržavaju roditelji. Bez obzira na formalnu punoljetnost ovise o svojim roditeljima u svakom pogledu. Nisam za spomenutu zabranu, jer potrebno je da roditelji brinu o njihovom uspjehu.

Ranko Artuković, ravnatelj gimnazije Jurja Barakovića ima slično mišljenje:

Mislim da ta odluka nema smisla. Poštujem njihovu samostalnost, ali ta djeca nisu financijski samostalna. Također danas, za razliku od prije deset, dvadeset godina mentalna dob učenika je iza fizičkog sazrijevanja. Nekad su mladi bili puno samostalniji.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...