Cestitka_Uskrs

Panika za iznajmljivače? Vlasnici apartmana morat će kvalitetom opravdati dobivenu kategoriju

Turisti u Hrvatskoj često se žale zbog toga što u nekim privatnim apartmanima kategorizacija (od primjerice tri zvjezdice) znači jednu kvalitetu, a u drugim privatnim apartmanima sasvim drugu kvalitetu. Ministarstvo turizma odlučilo je uvesti red na tom polju, što će biti učinjeno novim Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata, koji će uslijediti nakon novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji je u proceduri donošenja.

Okvirno, nova pravila igre u području kategorizacije privatnih apartmana primjenjivat će se od početka 2019. godine. S obzirom da se u Hrvatskoj jako puno ljudi bavi iznajmljivanjem, riječ je o temi od velikog značaja koja izaziva različite reakcije. S jedne strane su iznajmljivači koji su uložili u svoje apartmane i smeta im da njihovi konkurenti imaju istu kategoriju za manju kvalitetu, s druge strane su oni koji nisu ulagali i sada će biti prisiljeni da nešto poduzmu, ili će postojeću kategoriju izgubiti.

Postojeće stanje posljedica je odluke od prije 11 godina, po kojoj “stari” iznajmljivači, oni koji su dozvole ishodili do 1. rujna 2007. godine, nisu bili obavezni uskladiti kvalitetu svoje usluge s novim Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata. Usporedbe radi, hotelijeri svakih pet godina moraju dokazivati zaslužuju li kategoriju od tri, četiri ili pet zvjezdica koju imaju. Zato u Hrvatskoj hotelski smještaj i odgovara kategoriji koju ima, dok se za privatne iznajmljivače to ne može reći.

Stoga se Ministarstvo turizma odlučilo na uvođenje reda i jednakosti, s konačnim ciljem poboljšanja kvalitete usluga i standarda, osiguranja ravnopravnog položaja iznajmljivača na tržištu te veće zaštite potrošača.

Dovoljno vremena

Pomoćnica ministra turizma Garija Cappellija Monika Udovičić ističe da nema mjesta panici među iznajmljivačima jer će na raspolaganju za usklađivanje imati dovoljno vremena. Postupak je takav da će svi iznajmljivači s rješenjem dobivenim prije 1. rujna 2007. morati izvršiti prijavu rekategorizacije, koja je besplatna, i imaju rok od čak četiri godine da to učine.

“Nitko neće rušiti apartmane, niti je cilj ministarstva, kako se spominje, smanjiti broj postelja. Jasno je, onaj tko ne bude udovoljavao uvjetima određene kategorije, neće više imati oznaku kvalitete, ali ga nitko neće zatvarati. Time će pravila postati ista za sve iznajmljivače”, ističe Udovičić, dodavši da na terenu ima primjera da neki objekti posluju po standardima od prije 20 godina, što, s aspekta konkurentnosti, svakako treba promijeniti, piše Glas Istre.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...