oprez

Pazite ako kupujete preko interneta, kruže nove prijevare!

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Hrvatska udruga bankara upozorila je građane da ne nasjedaju na primamljive oglase za kozmetičke i farmaceutske proizvode te da budu oprezni prilikom kupnje na internetskim portalima na koje vode takvi oglasi. U posljednje vrijeme, ističu iz HUB-a, na internetskim portalima i društvenim mrežama pojavljuju se oglasi za povoljnu ili besplatnu kupnju kozmetičkih proizvoda i dodataka prehrani.

Besplatna testiranja ili kupnje s niskom cijenom

Na tim oglasima velikih, atraktivnih naslova, nudi se besplatno testiranje skupih aparata ili kupnja prvog proizvoda uz vrlo nisku cijenu, primjerice: ‘Free-trial period for anti-wrinkle cream’, ‘Today only for’…., a u većini slučajeva prilikom kupnje robe s internetskih stranica, na koje vode ovi oglasi, uvjetuje se plaćanje poštarine isključivo karticom.

“Prihvaćanjem ponude i unosom podataka s kartice – broj kartice, datum isteka kartice te troznamenkasti kontrolni broj CVV/CVC2 – za plaćanje poštarine korisnici, a da nisu detaljno pročitali, pristaju i na uvjete prodaje, prema kojima primjerice ako ne otkažu daljnje narudžbe u probnom razdoblju, primjerice 14 dana, automatski pristaju na nova, buduća terećenja od 750 kuna i više”, navode iz HUB-a.

Radi zaštite od neželjenih troškova, HUB građanima preporučuje da izbjegavaju i ne otvaraju poveznice dobivene putem oglasa na različitim portalima i društvenim mrežama te da prije nego što unesu podatke s kartice i potvrde kupnju, svakako pročitaju uvjete kupnje, koji su često napisani sitnijim slovima, a osobito uvjete povrata robe, mogućnosti reklamacije te otkaza daljnjih narudžbi.

Iz HUB-a još pozivaju građane da budu posebno oprezni kod besplatnih ponuda za koje se traže podaci o kartici te da se dobro informiraju o proizvodima i prodajnim mjestima, koja ih interesiraju te iskustvima drugih korisnika.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar