“Podizanje optužnice je velika nepravda prema Luki Modriću”

U svojem subotnjem izlaganju Zdravko Mamić spomenuo je i podizanje optužnice protiv Luke Modrića za lažno svjedočenje u procesu Mamiću u kojem je Modrić jedan od svjedoka. Mamić je ustvrdio da je takva optužnica zapravo nemoguća dok proces u kojem je svjedok još traje i pokazao odluke suda koje takvim tvrdnjama idu u prilog.

Neviđeno u sudskoj praksi

Potražili smo i mišljenje pravnika i odvjetnika o tome. Sigurno se sjećate Saše Pavličića Bekića, odvjetnika koji je bio i disciplinski sudac Prve HNL. Sve je tada rješavao vrlo brzo i pravedno, ali je jednako tako brzo i smijenjen. Pričalo se da mu je presudio upravo Mamić, odnosno Dinamo, zbog kazne Soudaniju. I Pavličiću Bekiću to se sigurno nije svidjelo, ali taj ugledni odvjetnik stoga iz neutralnog kuta može prokomentirati podizanje optužnice protiv Luke Modrića zbog navodnog lažnog svjedočenja, piše večernji.hr.

– Kao odvjetnik, mogu reći da je to nedopustiv pritisak i na pravosuđe i na svjedoka. Jedino kad bi se utvrdilo da svjedok ne govori istinu, a da se upravo na njegovu svjedočenju temelji presuda, moglo bi se reći da je DORH u pravu. No, u ovom slučaju, dok je postupak u tijeku, riječ je o apsolutnom pritisku i na pravosuđe i na svjedoka – kazao je Pavličić Bekić.

No, Modrić je već svjedočio.

– Teoretski se može dogoditi da bude ponovno pozvan na suđenje radi dopunskog saslušanja. Kako onda očekivati od svjedoka kvalitetan iskaz kad je protiv njega podignuta optužnica zbog prijašnjih iskaza? – pita se taj odvjetnik. Dakle, kad je govorio o toj zapravo nemogućnoj optužnici, Mamić je bio u pravu. I sad ćemo tek vidjeti kakve će biti posljedice.

– Mene se doista ne tiče tko je zbog čega kriv, je li svjedok lagao ili nije, to neka utvrdi sud, ali podizati otpužnicu dok još traje proces nedopustivo je i ispod svake razine. Vidjet ćemo što će sada o toj optužnici odlučiti sud, ne znam je li uputio prigovor. No, sam čin podizanja optužnice mi je nezamisliv, u 21 godini svoje prakse nikad nije bilo takvog postupanja DORH-a – zaključio je Pavličić Bekić.

Moglo bi se očekivati da ta optužnica na kraju bude odbačena. Kako god bilo, Modriću je već nanesena šteta. Nakon što se saznalo za podizanje optužnice, uvredljivo mu se skandiralo na Poljudu za vrijeme utakmice Hajduk – Slaven Belupo. Kapetan naše reprezentacije i najbolji igrač sad će opet dolaziti u grču na okupljanja reprezentacije. Srećom, sljedeće je daleko od Hrvatske, u SAD-u, gdje naši igraju protiv Perua i Meksika. No, brzo će doći pripreme reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a tamo nam je Modrić neophodan za dobar rezultat koji već dugo čekamo. I njemu i dobrom dijelu reprezentacije to je možda posljednja prilika da na velikom natjecanju i postignu nešto veliko jer dobar dio igrača već je u ozbiljnim godinama i neće još dugo igrati na najvišoj razini. No, sad je već pitanje u kakvom će psihičkom stanju Modrić biti zbog svih tih procesa i suđenja. Slično se zamjeralo i Dejanu Lovrenu za njegovo svjedočenje u procesu Mamiću, pa možda i protiv njega bude podignuta optužnica za lažno svjedočenje.

Pod dodatnim pritiskom

Ako je Modrić i kriv, onda bi bilo normalno da se pričekalo kraj suđenja Mamiću u kojem je svjedok, pa ga se tek tada optužilo. Ovako je već sada nanesena šteta ne samo Modriću nego čak i procesu protiv Mamića jer će sud biti pod dodatnim pritiskom zbog svih tih okolnosti. Nažalost, nogomet će nam opet patiti i neće biti čudo da Modrića, Lovrena ili još nekog našeg reprezentativca pozovu na ispitivanje kad se okupi reprezentacija za Rusiju. Sam nogomet ovoj je državi, kao i sport uopće, zadnja rupa na svirali. Ali, dođe li Modrić s reprezentacijom do medalje u Rusiji, političari će se slikati s tim odličjem. To je jedino što znaju, tko god bio na vlasti.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...