Pomor ptica na Vrani; Lastavice nisko lete, već ih je 15 uginulo

– Proljetna migracija je u tijeku! U blizini autokampa Crkvine je nađeno dvadesetak stradalih lastavica. Jato lastavica se, vjerojatno zbog jakog vjetra, zadržalo neposredno uz cestu, a prilikom prolaska automobila velikom brzinom ptice polete te, nažalost, na taj način stradavaju. Lastavice se u okolici Vranskog jzera hrane mušicama i nisko lete, no u uvjetima jakog vjetra, niske temperature i dugog leta koji je iza njih su često jako iscrpljene. Molimo vas da pazite na naše vjesnike proljeća – poručuju iz Vranskog jezera.

Kod Vranskog jezera pronašli su 14 uginulih lastavica i jednu daursku lastavicu koje su najvjerojatnije stradale zbog posljedica unutarnjeg krvarenja zadobivenih prilikom naleta auta.

– Za pretpostaviti je da bi broj stradalih ptica dok se vrijeme ne smiri mogao biti i veći. Pronađene su i dvije ošamućene ptice, od kojih je jedna nažalost u međuvremenu uginula, a druga je trenutno na toplom, mračnom i mirnom mjestu i nadamo se da će biti spremna za puštanje do jutra – kažu iz Parka prirode Vransko jezero.

Inače, ovih su dana uslijed podizanja povijesne razine vodostaja u Parku prirode Vransko jezero, poplavljeni turistički objekt na predjelu Prosike, klupe i turistički info punkt, a kamp i lučica kompletno su pod vodom koja samo što nije prekrila i drveni mostić na Prosici, piše ŠibenikIN.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...