Preseljenje antene sa sv. Mihovila “teško” 20 mil. kuna

Nakon desetodnevnog odgađanja zbog lošeg vremena, djelatnici tvrtke Odašiljači i veze, Općina Preko i predstavnici izvođača radova dans su simbolično pokrenuli radove na gradnji novog objekta, odnosno preseljenja postojećeg odašiljača sa sv. Mihovila na susjedno brdo Mala Glava, kako piše portal Naši školji.

S odabiranim izvođačima radova u natječajnom procesu, tvrtkama Dalekovod d.d. i Diklo – gradnja d.o.o., ugovoreni su radovi koji će obuhvatiti gradnju antenskog stupa visine 85 m, pogonskog objekta (zgrade) veličine 200 četvornih metara za smještaj uređaja i opreme te potrebnog uređenja cjelokupne parcele. Procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 20 milijuna kuna, a završetak se planira deset mjeseci od početka gradnje, kazala je Tamara Marcijuš iz Odašiljača i veza, tvrtke u potpunom državnom vlasništvu od strateškog i posebnog interesa za RH.

Postupak preseljenja odašiljača na novu lokaciju pokrenut je još u veljači prošle godine objavom tendera za izvođenje radova. Završetak radova, ističu u Odašiljačima i vezama, za tu će tvrtku predstavljati svojevrsni izazov jer će preseljenje odašiljača na novosagrađenu lokaciju, zbog opsega opreme i osiguranja paralelnog rada starog i novog pogona, ovisiti i o vremenskim uvjetima. A sve bi, predviđaju, trebalo završiti u travnju 2019. godine. Cijeli projekt financiraju isključivo Odašiljači i veze i bit će to, napominju, jedan od najzahtjevnijih zahvata.

Za Općinu Preko premještanje postojećeg antenskog sustava od presudne je važnosti za nastavak projekta obnove Tvrđave sv. Mihovila. Radovi su trebali početi 26. veljače, ali su odgođeni zbog lošeg vremena. Danas nas je opet dočekala kiša pa je zbog toga ovo tek simbolični početak radova. Izvođači će morati pričekati smirivanje vremena, ali to je viša sila, bitno je da su potpisani ugovori, otvorene građevinske knjige te da je sređena sva dokumentacija, komentirao je načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji je predstavnike Odašiljača i veza i izvođača dočekao u podnožju Male Glave. Dodaje kako se nada da će se svi držati postojećeg terminskog plana, a djelatnici Općine Preko izlazit će im ususret i kontrolirati kako se sve odvija da se postupak preseljenja ne bi oduljio.

Početak preseljenja 80-metarskog antenskog stupa bilo je najavljen još 2011. godine, kad su Odašiljači i veze kupili zemljište istočno od Tvrđave sv. Mihovila na vrhu Mala Glava. Nakon izdavanja lokacijske i građevinske dozvole, trebalo je čekati javne natječaje i svu prateću papirologiju, a to se odužilo za više od godinu dana.

Sada smo napokon dočekali taj dan, što je dodatni vjetar u leđa našemu projektu obnove tvrđave na kojemu surađujemo s Razvojnom agencijom Zadarske županije, Konzervatorskim odjelom u Zadru i Odjelom arheologije Sveučilišta u Zadru, podsjeća Brižić.

Općina Preko dosad je od Ministarstva kulture iz programa zaštite nepokretne kulturne baštine dobila 300.000 kuna za izradu arhitektonske 3D snimke i arheološke iskope unutar same tvrđave. Tek kad to bude gotovo i kad se odašiljač preseli na brdo Mala Glava, bit će poznat okvirni iznos potreban za cjelokupnu obnovu sv. Mihovila, koji bi trebao biti interpretacijski centar kulturne i tradicijske baštine svih zadarskih otoka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...