na ruralnim područjima i otocima

Prilika za posao; Projektom “Zaželi” zaposlit će se 7500 žena starijih od 50 godina

Arhiva AZD/Ilustracija

Zbog ogromnog broja prijava Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zatvorilo je prošli četvrtak natječaj za projekt “Zaželi”, ukupno vrijedan čak milijardu kuna, a preko kojeg se iz Europskog socijalnog fonda financiraju nezaposlene žene starije od 50 godina za poslove skrbi o starijim osobama u kućanstvima i osobama u potrebi, piše Jutarnji list.

Radi se o najvećem projektu koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85 posto, a država je osigurala ostatak u proračunu. Ministarstvo do ljeta planira potpisati sve ugovore s jedinicama lokalne i regionalne samouprave i isplatiti svih milijardu kuna za program.

Projekt će obuhvatiti 7500 žena u čak 30.000 domaćinstava u ruralnim područjima i na otocima obzirom da su sredstva u veljači zbog velikog interesa narasla na milijardu kuna. Uz minimalnu plaću koju žene primaju, država osigurava i troškove prijevoza, kao i kupnju bicikla u vrijednosti do 1500 kuna te još 7000 kuna za edukaciju, a kućanstva u kojima žene rade dobivaju 200 kuna mjesečno za higijenske potrepštine.

Za provedbu projekta zainteresirale su se i druge države EU pa se tako s austrijskom stranom dogovara bilateralni susret ministara jer i oni imaju mnogo samačkih kućanstava, a veliku podršku projektu na posljednjem sastanku u Bruxellesu dala je i europska povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, Marianne Thyssen.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić sada planira i za najboljih nekoliko stotina korisnica projekta organizirati i edukacije u Gradišću u Austriji, gdje živi puno Hrvata, a gdje bi žene vidjele primjere dobre prakse u seoskom turizmu jer je riječ većinom o ženama iz ruralnih krajeva koje su slabo obrazovane i teško zapošljive.

Dosad je potpisano nešto više od 100 ugovora vrijednih više od 400 milijuna kuna i to u pet slavonskih županija, ao u Vukovarsko-srijemskoj županiji potpisani su ugovori vrijedni više od 100 milijuna kuna, a do ljeta se planira ostatak.

Projekt provode jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge u trajanju do dvije i pol godine, od čega je dvije godine predviđeno za rad žena, a pola godine za edukaciju za samozapošljavanje, a on je također namijenjen zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi i udomiteljskih obitelji, povratnice s odsluženja zatvorske kazne u posljednjih šest mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine te beskućnice, piše Jutarnji list.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar