Pripremite novčanike, stižu poskupljenja; Rastu cijene hrane, nafte, odvoza otpada…

Cijena banana već je skočila gotovo 50 posto, a za njima će i ostalo voće, tvrde voćari.

“Do ljetnih mjeseci očekuje se porast preko pedeset posto. Zbog toga nema voća nema ni u Europi ni u Hrvatskoj”, rekao je Frane Ivković iz Hrvatske udruge voćara.

I cijene drugih prehrambenih proizvoda će i ove godine nastaviti rasti, ističu ekonomisti, donosi dnevnik.hr.

“Postoje neki elementi prehrambenih proizvoda koji imaju stabilne cijena – kao što su kruh i riba – ali sve ostale komponente od mesa pa nadalje bilježe već kontinuirani rast cijena”, rekao je Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore.

Zbog nove politike gospodarenja otpadom, razvrstavanja i recikliranja očekuje se povećanje računa za odvoz otpada.

“Sustav će definitivno poskupjeti. Međutim, neki gradovi i općine će sufinancirati dio troška tako da građani u nekim slučajevima neće osjetiti poskupljenje”, objasnila je Aleksandra Anić Vučinić iz Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom.

Cijena sirove nafte će porasti za 30 posto

Iz Ministarstva energetike poručuju da kućanstvima plin neće poskupjeti još tri godine jer će država štititi potrošače. Za razliku od prošle, ove godine cijena električne energije ne bi trebala ići gore.

“Za očekivati je da u ovoj godini neće doći do poskupljenja cijene električne energije na burzama, što znači da se neće preliti ni na krajnjeg potrošača”, rekao je Zoran Miliša, direktor RWE Energije.

I ovo ljeto očekuje nas sezonsko poskupljenje cestarine koja će, kao i prošle godine, za vrijeme turističke sezone cestarina poskupjeti za 10 posto.

Ekonomski analitičari očekuju da će cijena sirove nafte, u odnosu na prošlu godinu, porasti za dodatnih 30 posto. Udruga prijevoznika tvrdi kako za sada ne namjeravaju poskupiti svoje usluge i nastaviti lanac poskupljenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...