Pročitajte Istanbulsku konvenciju, dokument o zaštiti žena protiv kojeg se bune konzervativci

Hrvatska je prije pet godina potpisala Konvenciju Vijeća Europe o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji, poznatu kao Istanbulska konvencija, ali je još uvijek nije ratificirala. Iako je premijer Andrej Plenković obećao da će je do kraja 2017. Hrvatska ratificirati, to se nije dogodilo.

Međutim, jučer, na Dan žena, HDZ je na svom službenom Facebooku objavio da kreće u donošenje Istanbulske konvencije, koja bi trebala biti na sjednici vlade u roku dva tjedna, a HDZ-ovci su na to podivljali.

“Vjerujem da ćemo u iduća dva tjedna imati tu Konvenciju na vladi i nakon toga je uputiti na ratifikaciju u Hrvatski sabor”, rekao je jučer Plenković u uvodnom dijelu sjednice.

Međutim, HDZ-ovi glasači su na HDZ-ovu objavu reagirali burno i s prijetnjama da nikad više neće dati glas HDZ-u, nazivajući stranku izdajničkom. Isto tako, ultradesničarske stranke i udruge već dugo vode borbu protiv Istanbulske konvencije, pokušavajući uvjeriti javnost da se tom konvencijom želi uvesti pojam rodne ideologije, piše Index.

“Razdvojili smo rod i spol. Ovdje se govori o diskriminaciji po spolu i govori se o diskriminaciji po rodu kao dva razdvojena pojma. Govori se još o tome da su stereotipne uloge, a zna se koje su to, da je muškarac muško, a žena žensko, da se edukacija o tome uvede u škole. Da se djeci kaže – pa ti možda nisi žensko, pa ti možda nisi muško”, rekao je saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović, jedan od glavnih kritičara Konvencije.

Konvencija koja uključuje zaštitu žena od svih oblika nasilja, sprečavanje, progon i uklanjanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, promicanje pune ravnopravnosti žena i muškaraca i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, konzervativnoj desnici je izdaja.

Cijeli dokument Istanbulske konvencije možete pročitati ovdje pa ćete sami procijeniti o čemu se radi te vidjeti oko čega se to konzervativci bune.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...