PU zadarskoj fali ljudi; Nakon mature na Policijsku akademiju

Policijska uprava zadarska ima 205 djelatnika manje u odnosu na važeće pravilnike. Na jednog policajca ide 307 stanovnika, jedan policajac pokriva devet kilometara četvornih, jedan granični policajac pokriva 644 metara granice. Broj kaznenih djela nije u porastu, ali je njihova razriješenost u padu, rekao je načelnik PU zadarske Anton Dražina tijekom tiskovne konferencije na Danu otvorenih vrata Policijske uprave zadarske koji se održava danas na Višnjiku. Ovaj manjak ljudstva možda će smanjiti neki od zadarskih srednjoškolaca koji su prisustvovali događaju tijekom koje je na atraktivan način predstavljeno zanimanje policajac.

Za postati policajac prvo treba ući u policijsku akademiju. Primanje u Policijsku akademiju počelo je 1. ožujka i trajat će do 6. srpnja. Ove godine je testiranje produljeno s ciljem da na njemu mogu sudjelovati već i ovogodišnji maturanti. Prima se 600 kandidata što je povećanje za 200 u odnosu na lani. Neki od uvjeta za javljanje na natječaj jest da je mlada osoba mlađa od 28 godina, nije član nijedna političke stranke, ima četverogodišnju srednju školu ili trogodišnju s položenom razlikom ispita, ima zadovoljavajuće psiho-fizičke sposobnosti. Svim polaznicima je osiguran smještaj tijekom školovanja, sva sredstva za rad i 400 kuna džeparca. Nakon školovanja može birati između više različitih područja rada, kako je rekla voditeljica Policijske škole Renata Odeljan.

Vezano uz stanje u PU zadarskoj i njenu kategoriju, koja je treća, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak kazao je kako PU zadarska po obimu posla i značaju mogla biti u prvoj kategoriju.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...