Reformistice predstavile najbolje nogometašice Zadarske županije

Ana Petrović prva i jedina nogometna trenerica u Zadarskoj županiji i Lucija Klapan kapetanica Futsal Super Chiks, malonogometnog kluba iz Poličnika koji se natječe u Hrvatskoj malonogometnoj ligi za žene bile su gošće na konferenciji za medije koju je na Međunarodni dan žena organizirala Narodna stranka Reformisti Zadarske županije. Međunarodni dan žena prilika je da se prisjetimo i slavimo sve ono što su žene napravile u znanstvenom, ekonomskom, političkom i sportskom životu, stoga su članice Narodne stranke Reformisti odlučile pokloniti prostor predstavljanju žena kojima se istinski možemo diviti. Interesantno je da je klub Futsal Super Chiks jedini nogometni klub u Zadarskoj županiji koji se natječe u 1. ligi, stoga su ovo žene za koje se zaista može reći da pomiču granice.

Ana Petrović se osvrnula na svoje početke i činjenicu da je do petnaeste godine trenirala s dječacima te kako je tek s 15 godina mogla igrati, trenirati i natjecati se u ženskim ekipama.

– Danas je situacija nesto drugačija, trenutno nogomet trenira oko 60 djevojčica, ali kako su starije tako sve više odustaju jer ne vide perspektivu u tom sportu, odnosno ne mogu postati ni približno uspješne u nogometu kao dječaci, iako su jednako sposobne i imaju potencijala. Mnogi dječaci treniraju zato što im neki prijatelj trenira ili zato što im je nogomet lako dostupan, dok djevojčice koje treniraju to rade isključivo iz ljubavi prema nogometu, objasnila je Ana Petrović.

Još je dodala kako su prije djeca znala posprdno komentirati “oni imaju trenericu”, i tek su se s vremenom naviknuli na tu činjenicu pa je takvih kometara sve manje.

Lucija Klapan kazala je da ljudi još uvijek poistovjećuju futsal i mali nogomet te da se zapravo olako shvaća cinjenica da su one trenutno jedine u Zadarskoj županiji koje igraju prvu nogometnu ligu.

Zanimljivo je da djevojke treniraju i natječu se samo iz ljubavi prema nogometu. Dok su njihove muške kolege plaćene za igranje, one nisu. Financiraju se uglavnom same, tek dio sredstava dobiju od sponzora, Općine i Županije. Sredstva koja dobiju ipak su nedovoljna, neusporedivo manja nego je to slučaj s muškim nogometnim klubovima.

Reformistice su istaknule da im je drago što postoje takve žene.

– Potrudit ćemo se na Županijskoj skupštini i u Gradskom vijeću aktualizirati njihovu priču. Želimo da se ovakvim ženama posveti više pažnje, posebno zbog njihovih uspjeha. S obzirom da su jedini nogometni klub u našoj županiji koji se natječe u prvoj nogometnoj ligi njihovi napori bi trebali biti više valorizirani i mi ćemo napraviti sve što je u našoj moći kako bi pomogli, kazala je Vesna Sabolić, predsjednica ŽO NS-Reformisti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...