Roditelji oprez; U zadarskim školama sve više fizičkog i psihičkog nasilja

Bullying u osnovnim školama zapravo je neželjeno agresivno ponašanje djece kroz fizičko nasilje, ali i psihičko zlostavljanje djece međusobno. To je zapravo nešto poput nazivanja pogrdnim imenima, širenja glasina ili pak fizičkog nasilja. Vrlo je bitno već na samom startu školovanja djeci približiti ovaj pojam. Potrebno je uložiti puno truda i rada kroz raznorazne radionice i razgovore, kako bi djeca razumjela ovaj problem i znala se nositi s njim.

Ne postoji način kojim možete u potpunosti zaštititi svoje dijete od bullyinga. Uvijek su i u svim vremenima postojala djeca koja zlostavljaju druge jer i sami pate iznutra. Prije ili kasnije, vaše dijete će sresti takvu osobu u svom životu.

Nasilje je, nažalost, svuda oko nas samo je pitanje tko će zatvoriti oči pred njim, a tko će pokušati spriječiti ili zaustaviti isto. Što se tiče konkretno mog školskog uzrasta (7-11 godina), svakodnevno se nalazim u raznim naoko bezazlenim situacijama (isključivanje djeteta iz grupne, ruganje, naređivanje, ogovaranje, tužakanje), koje su zapravo prvi pokazatelji nasilja. Posebno bih naglasila „cyberbullying“ koji je u današnje vrijeme možda i najčešći, a koji se najteže kontrolira neprovjerenim informacijama putem medija, rekla nam je učiteljica  S.J.

Tehnologija je u posljednjih 20 godina toliko uznapredovala, da su internetski sadržaji već u predškolskoj dobi dostupni djeci. Puno neželjenog sadržaja, nasilnih scena može se svakodnevno vidjeti na internetu pa i ne čudi što svako malo pročitamo da se u raznim dijelovima Republike Hrvatske dogodio neki od oblika nasilja. Svakim danom sve je više primjera bullyinga i u zadarskim osnovnim školama, iako roditelji odbijanju vjerovati da su njihova djeca žrtve istoga ili pak zlostavljači.

Kao učitelj u razrednoj nastavi, naiđem nažalost i  na ovu vrstu problema. Provodeći trećinu dana sa svojim učenicima, u svako doba znam kako dišu, tako da bilo kakav početak nekog problema pokušavam prepoznati na vrijeme. Međutim, kod djece je puno lakše riješiti problem. Iz čistog razloga što ta djeca nisu samokritički oblikovana. Upravo je to i uloga nas učitelja u nižim razredima, da oblikujemo njihovo samokritično mišljenje, njihovu osobnost i racionalno razlučivanje. Znamo da je u današnje vrijeme to dug proces, stoga s učenicima treba provesti puno vremena u razgovoru. Ne smijemo također zaboraviti i činjenicu da u današnje vrijeme većinom oba roditelja rade, stoga roditeljima ne preostaje puno slobodnog vremena za provesti s djecom. Jednostavno, žalosti me ta činjenica, ali znam da se drugačije ne može živjeti.  Smatram da roditelji samo razgovorom mogu utjecati na djecu i njihovu pripremu na možebitno vršnjačko nasilje u školi. Činjenica je da učenici dolaze iz obitelji različitih socijalnih i društvenih profila i djecu treba učiti svjesnosti na te razlike. Treba im usaditi u glavu da među njima ne postoje nikakve razlike. Kako se bavim sportom cijelog svog života, također bih savjetovao roditeljima da svaki svoj slobodan trenutak posvete djeci, u smislu odlaska u prirodu, na igralište, na trening, odnosno na bilo koji oblik fizičke aktivnosti ,  rekao nam je učitelj A.J.

Bullying počinje već u vrtiću i nastavlja se kroz cijelo razdoblje školovanja. Ovisno o pojedinim istraživanjima, između 40 i 80 posto djece u srednjim školama priznalo je da su ponekad bili nasilni prema drugoj djeci. U vrijeme društvenih mreža i veće izloženosti djece istima, bullying može biti vrlo opasan, do te mjere da djeca upadaju u depresiju ili počine samoubojstvo kao posljedicu nasilja nad njima. Dobra vijest je da postoji način kako možete zaštititi svoje dijete od nasilja nad njim i kako mu možete pomoći da on sam ne postane nasilan prema drugoj djeci.

Krajem veljače smo na nivou škole obilježili „Dan ružičastih majica“ i zajedno pokazali zube svim oblicima nasilja. Mislim da je svakako presudno odmah u početku zauzeti oštre stavove u svom razredu i jednostavno ne dopuštati nasilnicima da isplivaju. Naglasila bih da iznimno veliku ulogu u svemu imaju roditelji, odnosno kućni odgoj. Teško je učitelju u školi poduzeti konkretne mjere, ukoliko nema podršku roditelja s druge strane. Često su upravo „ti“ roditelji oni koji vrše nasilje nad nama učiteljima, a takvih je u današnje vrijeme sve više. Roditelji moraju biti svjesni da dijete nije krivo za eventualnu složenu situaciju u roditeljskom domu, te da će ono sav svoj bijes i gnjev koji skupi u sebi morati negdje kad tad iskaliti. Najčešće će to biti upravo u školi, na slabijem od sebe. Savjet roditeljima je da puste djecu da budu djeca, pruže im svu ljubav i toplinu, te ih nauče toleranciji i poštovanju na vlastitom primjeru. Djeca uče gledajući vas, i zato nemojte dopustiti da vaše dijete postane nasilnik zato što ste mu Vi pokazali kako, zaključila je učiteljica S.J.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...