Smeće iz Albanije onečistilo more; Šokantni prizori na Dugom Otoku

Uoči nove turističke sezone otpad iz Grčke, Crne Gore, ali mahom iz Albanije ponovno je zapljusnuo hrvatsku obalu pa su nas opet šokirali prizori s jedne od najljepših plaža u Hrvatskoj, Saharuna na Dugom Otoku, zatrpanom smećem.

Antun Poljanić, zaljubljenik prirode iz Trstenika na Pelješcu kaže kako je situacija po pitanju smeća na našoj obali sada već postala alarmantna. Veli da je iz godine u godinu sve gore. Posebice ove godine kada su vododstaji porasli pa je smeća i u moru više. On smeće čisti sam jer ga ne može gledati na otoku, ali upozorava da bi to trebao biti posao države. Posljednje dramatične prizore na plaži snimio je između Trstenika i uvale Žuljana.

Iako je i sam vidio otpada iz Hrvatske, Grčke ili Crne Gore, svjedoči da je najviše iz Albanije te predlaže rješenje. “Naši se nešto sramežljivo sastaju s predstavnicima zemalja koje su najviše odgovorne za onečišćenje Jadrana, ali to je slabo i nedovoljno. Sastanu se i onda naši kažu ‘nemojte to više raditi’, pa sve bude po starom. Nema od toga ništa! Jednostavno treba tužiti Albaniju. Albanija treba nadoknaditi troškove svih akcija čišćenja koje se poduzimaju. Albanija zagađuje vlastitu zemlju, teško da će u takvoj situaciji razmišljati o Hrvatskoj”, kazao je dodajući da je najviše otpada na dnu mora.

Već sada u podmorju imamo toliko smeća da sve ronioce u Hrvatskoj angažiramo, mi to ne možemo očistiti sljedećih 50 godina. Među ostalim, mikrovlakna plastike sve više ulaze u ribe, a mi tu ribu konzumiramo. Onda se čudimo da je sve više oboljelih od karcinoma. Boce prekrivaju ogromne površine morskog tla. Sam ronim i ne možete vjerovati kako to izgleda. Ovo s plaže se većinom na kraju pokupi, ali ovo s dna neće nitko nikada”,- više na portalu Net.hr 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...