Strani mediji: “Tisuće Hrvata prosvjedovalo protiv konvencije koja štiti žene od nasilja, a sve ih više slavi ustaše i negira holokaust”

O prosvjedima krajnje desnice protiv ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji pisao je i američki Washington Post. Osim samog prosvjeda, ističu kako u Hrvatskoj jača desnica te je sve više onih koji negiraju holokaust i rehabilitiraju ustaški režim.

“Tisuće pristaša krajnje desnice marširale su središtem Zagreba prosvjedujući protiv međunarodne konvencije za koju tvrde kako indirektno legalizira istospolne brakove i daje prava transrodnim osobama”, započinje članak Washington Posta, piše Net.hr.

Prosvjednici su pjevali domoljubne pjesme i skandirali protiv hrvatske vlade desnog centra koja je prošlog tjedna prihvatila Istanbulsku konvenciju koju je Vijeće Europe prihvatilo još 2011., ali ju Sabor još nije ratificirao”, opisuju.

“Oni koji podržavaju Konvenciju, nisu vjernici”

“Hrvatska konzervativna oporba i Katolička crkva, organizatori prosvjeda, kažu kako podržavaju borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji, koja je glavni cilj Konvencije, ali se protive navodnom uvođenju trećeg roda u društvo. ‘Protiv smo rodne ideologije’, rekla je Željka Markić, vođa konzervativaca”, citira Post.

Sve veća rehabilitacija ustaštva

“Otkako je pristupila EU 2013., Hrvatska sve više ide prema ekstremnoj desnici, uključujući i one koji negiraju Holokaust i rehabilitiraju pronacistički ustaški režim koji je vladao zemljom tijekom Drugog svjetskog rata”, ističe washingtonski list, koji se osvrnuo i na stavove Crkve.

“Vrh hrvatske Crkve prije prosvjeda na kojem je bilo 10-ak tisuća ljudi rekao je kako se oni koji podržavaju Istanbulsku konvenciju ne bi trebali smatrati vjernicima. Govornici na glavnom zagrebačkom trgu optuživali su EU kako želi ‘osvojiti’ Hrvatsku sa svojom liberalnim stavovima. Nekoliko transparenata bilo je s prekriženim likom njemačke kancelarke Angele Merkel”, opisuje Washington Post.

“Kažu da smo zaostali jer vjerujemo u Boga”

‘Kažu da smo zaostali zato jer vjerujemo u Boga. Istanbulska konvencija je protivna kršćanstvu”, rekla je Gordana Turić, bivša saborska zastupnica iz redova vladajuće stranke.

“Diljem trase kojim su prolazili bili su i kontraprosvjedi, uključujući i jedan koji je sirenom pokušao nadglasati govornike”, zaključuje list.

Plenković se bori protiv opozicije u vlastitim redovima

Prosvjede su opisali i novinske agencije Reuters i AFP.

Reuters tako ističe kako je prošli tjedana “hrvatska konzervativna vlada, usprkos opoziciji u vlastitim redovima, protivljenju lokalne crkve i konzervativcnih skupina prihvatila međunarodni sporazum koji se bori protiv nasilja nad ženama”  te dodaju kako su prošlohg mjeseca  Konvenciju  odbile i Bugarska i Slovačka pod sličnim argumentima kao i oni koje navode prosvjednici,  odnosno zbog definicje roda kao “skup uloga, ponašanja, osobina i aktivnosti koje određeno društvo smatra primjerenim za muškarce i žene”.

Dodaju i kako je hrvatska vlada dodala interpretaticnu izjavu u kojoj se ističe da sporazum ne mijenja hrvatsku zakonsku odrednicu braka kao zajednice muškarca i žene, no da prosvjednicima to nije bilo dovoljno.

Reuters ističe i kako su prosvjednici najavili referendum, no da je anketa pokazala kako dvije trećine Hrvata podržava ratifikaciju.

AFP spominje i Vladu Košića

Osim opisa samog prosvjeda, i AFP spominje intrepretativnu izjavu koju je “Plenković donio kako bi smirio strasti”.  U svom izvještaju detaljnije opisuju ulogu Crkve “koja je pokrenula žestoku kampanju protiv ratifikacije” te su prenijeli i statuse sisačkog biskupa Vlade Košića. “Došlo je vrijeme da se izađe na ulice” citira ga AFP, dodajući kako je ranije Konvenciju nazvao “kugom”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...