Studenti ujedinjeni: “Pokažite nam koliko smo vam bitni’

– Donošenje Zakona o obavljanju studentskih poslova od iznimne je važnosti za sve studente u Republici Hrvatskoj stoga Vas pozivamo da podržite našu akciju i podršku studentima iskažete koristeći facebook frame Hrvatskog studentskog zbora #namajebitan, time je Hrvatski studentski zbor pokrenuo je akciju kako bi informirao studente i zainteresiranu javnost o procesu donošenja Zakona o obavljanju studentskih poslova.

Minimalna satnica, strože kazne za poslodavce koji krše pravila, rok za isplatu naknade za obavljeni posao i mogućnost rada posredstvom student servisa za izvanredne studente – sve to trebalo bi biti uređeno Zakonom o obavljanju studentskih poslova. Iako se najavljuje već punih godinu dana, svaki planirani i obećani rok, u svakoj od faza njegova donošenja, premašen je. Potaknuti time, predstavnici svih studenata okupljeni u Hrvatski studentski zbor, pokrenuli su kampanju kojoj je cilj potaknuti vladajuće na što skorije usvajanje prvog zakona koji će uređivati područje studentskog rada, piše srednja.hr.

O zakonu koji će uređivati područje studentskog rada raspravlja se od početka 2017. godine, kada je pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja formirana radna skupina za njegovu izradu. Nacrt prijedloga zakona morao je, prema odluci Vlade, biti dovršen do 30. lipnja. Taj rok značajno je premašen – nacrt Zakona o obavljanju studentskih poslova objavljen je tek 9. studenog, a javna rasprava zatvorena je točno mjesec dana kasnije. I od tog trenutka sve staje.

Na raspravu je pristigao popriličan broj komentara, ali još uvijek je nepoznato koji od njih su prihvaćeni, a koji samo ‘primljeni na znanje’. Naime, iako je rok za objavu izvješća s javne rasprave bio 9. veljače, a kako on nije strogo obavezujući za Ministarstvo, nije niti ispoštovan.

Nacrt ovog Zakona predlaže da se rad posredstvom student servisa omogući i izvanrednim studentima te da se ujednači minimalna satnica, koja bi u ovim trenucima iznosila 20,47 kuna. Sustav posredovanja bio bi usvajanjem nacrta prijedloga informatiziran pa tako studenti, primjerice, u SC ne bi morali donositi papirnate potvrde o studentskom statusu. Osim toga, predlaže se nacrtom obaveza da poslodavac isplaćuje naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka istoga, da satnice za noćni rad, kao i rad nedjeljom i blagdanima budu uvećane, a za poslodavca koji bi kršio ove i slične odredbe iz Zakona predviđaju se i kazne. Naposljetku, novi Zakon predlaže obvezu da sredstva od posredovanja studentski centri moraju utrošiti na poboljšanje studentskog standarda.

No, Zakon, u čijem nacrtu stoji da stupa na snagu 1. siječnja 2018. godine, još uvijek nije ugledao svjetlo dana, piše srednja.hr.

Obrazloženje iz Ministarstva oko kašnjenja uvijek je slično – izrada izvješća kasni zbog velikog broja pristiglih komentara, ali je u finalnoj fazi izrade.

Kako bi ubrzali, odnosno potaknuli nadležno Ministarstvo i Vladu da se još više angažiraju po pitanju donošenja ovog Zakona, u Hrvatskom studentskom zboru pokrenuta je kampanja na društvenim mrežama, pod nazivom i oznakom #namajebitan. Cilj je osvijestiti javnost i vladajuće o važnosti donošenja ovog Zakona.

– Svakodnevno smo imali prilike čuti: ‘Studenti su budućnost!’, ‘Ne želimo da mladi odlaze iz domovine’, ‘Otvorit ćemo radna mjesta’, ‘Sve što radimo, radimo za dobrobit mladih’, ‘Zakon o obavljanju studentskih poslova novi je iskorak’. Želimo djela, a ne riječi! Nama je Zakon o obavljanju studentskih poslova bitan, a vama? Bitan je jer želimo raditi! Bitan je jer želimo studirati! Bitan je jer želimo stjecati iskustvo na tržištu rada! Bitan je jer želimo ostati u Hrvatskoj! (…) Pokažite nam koliko smo vam bitni, zaštitite dostojanstvo studenata! Usvojite zakon o obavljanju studentskih poslova – poručuju studenti u kratkom videu objavljenom na Facebook stranicama HSZ-a, prenosi srednja.hr

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...