Sudac Boris Radman otkrio kako je najmlađi poginuli vatrogasac tražio od oca dozvolu za gašenje požara

Na suđenju vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici sudac Boris Radman iz spisa je pročitao kako je Marko Stančić, najmlađi poginuli vatrogasac,  tražio od oca Dinka dozvolu da ode na gašenje požara.

Marko je radio na pomoćnim poslovima u postrojbi, kao što su javljanje na telefon, pospremanje vatrogasne opreme i pranja vozila. Umiješala se majka te se tome oštro usprotivila, štoviše  i zabranila sinu odlazak, no maloljetni Marko je nažalost, ipak otišao i nikad se nije vratio. Uspio je, oko 13 sati, nakon što je sletio na Kornat, javiti ocu da požar gori, ali da vatra nije visoka te da voda za gašenje još nije došla.  Nakon toga otac Dinko ga je nazivao na mobitel, ali se sin više nije javljao. Dinko Stančić je znao da je mu je sin stradao čim ga nije mogao dobiti telefonski od 13.30 sati, a stravičnu potvrdu je dobio oko 17 sati. U četvrtak je ponovo trebao svjedočiti o tome, ali se  ispričao Županijskom sudu u Zadru zbog bolesti.

Suđenje vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici zbog kornatske tragedije nastavilo se u četvrtak ispitivanjem svjedoka i vještaka.
Vještak Miljenko Čop (61) kazao je da nije bilo oštećenja na helikopteru koji bi doveli do opasnog curenja goriva ili ulja.

Igora Marinovića, oca poginulog vatrogasca Ivana Marinovića, zanimalo je gdje je razlika između goriva zabilježenog na dokumentaciji helikoptera i onoga što je pokazalo vještačenje. On je, naime, sam izračunao da nedostaje 600 litara goriva. Čop  je govorio o različitoj potrošnji goriva ovisno o vjetru, visini leta i težini zrakoplova.

Kako bi se helikopter vratio da mu je curilo gorivo? Eksplodirao bi i izgorio u zraku! Kapetan i posada sami ne bi htjeli letjeti u njemu iz sigurnosnih razloga jer bi izgorjeli kao čvarci – kazao je Čop te dodao da je sam fizički pregledao helikopter  u zrakoplovnom centru i da nije utvrdio krivotvorenje dokumenata niti smatra da ih je bilo.

Kornatska se nesreća dogodila 30. kolovoza 2007., a vještačenje je obavljeno dva mjeseca kasnije, pa je zbog tog vremenskog pomaka obranu zanimalo je li moguće popraviti helikopter i ne izvijestiti nikoga o tome. Čop je kazao da se u 40 godina njegovog rada  to dogodilo samo jednom te da je mehaničara koji je krivotvorio dokumentaciju kazneno prijavio pa je mehaničar na koncu ostao bez dozvole za rad.  Otac poginulog vatrogasca Marinovića je zatražio, a sudac Radman naložio da Čop dođe na suđenje kad iskaz budu davali novi vještaci instituta Ruđer Bošković, čije je vještačenje naložio sudac Radman nakon što je preuzeo vođenje slučaja. Sučelit će ih.
Branko Šimara (63) tajnik je Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i sačinio je izvještaj o tragediji bez sudskog naloga pa ga je sudac ispitao kao svjedoka, ali ne i vještaka, više na portalu 24sata.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...